RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Procurili dokumenti Putinovih špijuna koji lede krv u žilama: ‘Znate li koji je bio njegov prvi plan...?‘

Pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Vladimir Putin

 Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia/Kremlin Pool/alamy/alamy/profimedia

Ključni događaji

- Kijev: Rusija uzela Bjelorusiju za ‘nuklearnog taoca‘

- Ruske snage tvrde da su zauzele veliku tvornicu u Bahmutu

- SAD: Nema naznaka da Rusija planira upotrijebiti nuklearno oružje


Navodno procurili špijunski dokumenti FSB-a

Kako donosi New York Post, špijunski dokumenti koji su procurili iz FSB-a pokazuju da je Putin planirao potpuno "čišćenje Ukrajine" s terorom koji uključuje akciju "od vrata do vrata". Jezivi e-mailovi iz ruske obavještajne službe FSB govore o naredbama "sa samog vrha" da se civili odvedu u koncentracijske logore u pokušaju osvajanja Ukrajine.

Izvor unutar FSB-a proslijedio je e-poštu ruskom aktivistu za ljudska prava Vladimiru Osečkinu, koji je osnovao Gulagu aktivističku web stranicu koja je primarno koncentrirana na uvjete u zatvorskom sustavu zemlje, izvijestio je američki Sun.

Do curenja dolazi tjedan dana nakon što je Međunarodni kazneni sud optužio Putina za ratne zločine na temelju optužbi povezanih s navodnom shemom deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija izvršila više od 16.000 prisilnih deportacija.


U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu

Eksploziju u gradu Kirejevsku u regiji Tula izazvala je bespilotna letjelica, rekao je u nedjelju za ruski TASS glasnogovornik lokalnih državnih agencija.

"Eksploziju u regiji Tula izazvala je taktička izviđačka bespilotna letjelica", rekao je. "Riječ je o letjelici Tu-141 Striž. Dron je bio napunjen eksplozivnim tvarima", precizirao je glasnogovornik.

Prema lokalnom centru za hitne slučajeve, eksplozija se dogodila u 15.19 sati po moskovskom vremenu. Tri osobe su ozlijeđene od kojih je jedna prevezena u bolnicu. Oštećena su tri stambena bloka i četiri kućna objekta.

Inače, letjelica Tu-141 Striž je ujedno i letjelica koja se prije nešto više od godinu dana srušila u Zagrebu, a za koju nikada nije službeno utvrđeno tko ju je poslao prema Hrvatskoj. Radi se o letjelici sovjetske proizvodnje sovjetske proizvodnje koja je stvorena kasnih 1970-ih godina. Teška je gotovo šest tona, a lansira se s kamiona s kojeg joj se također programira i putanja leta.


Berlin osudio "nuklearno zastrašivanje" Moskve

Njemačka vlada osudila je u nedjelju "novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkih" projektila na bjeloruskom teritoriju, dok je Bugarska ponovno pozvala na pregovore Rusije i Ukrajine.

"Nećemo skretati s našeg puta" zbog ovih prijetnji, rekao je AFP-u dužnosnik ministarstva vanjskih poslova koji je htio ostati anoniman.

"Usporedba predsjednika Putina s nuklearnim projektilima NATO-a je pogrešna i ne može se koristiti kao opravdanje", dodao je i naglasio da Bjelorusija "postupa suprotno" obvezi da ostane teritorij bez nuklearnog oružja.

Putin je u subotu objavio da će Rusija rasporediti "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji i da je 10 zrakoplova već spremno za uporabu takvog oružja.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države čine to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.

Bugarska potpredsjednica Ilijana Iotova pozvala je na pregovore Rusije i Ukrajine nakon što je Kremlj objavio plan o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Situacija postaje "sve opasnija i zastrašujuća", rekla je Iotova i objasnila da zato zajedno s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom neprestano poziva na pregovore.

"Ovo nisu prazne riječi", kazala je. Po njezinim riječima, to je želja Bugarske jer više naoružanja u svim zemljama dovodi do nepredvidivih odluka i sada postoji stvarna prijetnja.

"Nadam se da će razum ipak prevladati. I da se u ovom slučaju više radi o prijetnjama nego o stvarnom djelovanju", dodala je.

Bugarski parlament odobrio je prvi paket vojne pomoći Ukrajini tek krajem 2022., a Radev je više puta kritizirao odluku prozapadne većine u Narodnoj skupštini koja je u međuvremenu raspuštena.


Iran je vjerojatno poslao dodatne bespilotne letjelice u Rusiju

Rusija je nakon dvotjedne stanke upotrijebila 71 iransku "kamikaza bespilotnu letjelicu" protiv ukrajinskih ciljeva, što upućuje na to da je Moskva dobila nove dronove od Irana za svoj rat u Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo obrane u nedjelju.

Britanski dužnosnici su u svom dnevnom vojnoobavještajnom izvješću na Twitteru napisali da napadi upućuju na to da je "Rusija vjerojatno počela dobivati redovite obnove zaliha manjim brojem" bespilotnih letjelica "Šahed OWA-UAV".

Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske Brjanske oblasti u sjeveroistočni dio Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni dio susjedne zemlje.

"Ovo Rusiji omogućuje fleksibilnost u gađanju širokog sektora Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva na sjeveru Ukrajine", stoji u objavi na Twitteru.

"Također je vjerojatno riječ o novom pokušaju da se rastegne ukrajinska protuzračna obrana", dodaje se.

Američki Institut za ratne studije je u međuvremenu nazvao nevažnom najavu planova Kremlja da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji u odnosu na rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin pokušava iskoristiti strahove zapada od nuklearne eskalacije raspoređujući taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju", prema Institutu.

Putin je u subotu rekao da će taktičko nuklearno oružje biti smješteno u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji i da su se Minsk i Moskva usuglasili glede te odluke.

Institut je u svojoj najnovijoj procjeni rekao da nastavlja "smatrati da je Putin akter koji izbjegava rizik i koji neprestano prijeti da će iskoristiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to zaista učini kako bi slomio odlučnost zapada".


Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez - agencije

Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.

Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potvrdili su međusobno prijateljstvo i obvezali se na stvaranje bližih veza na samitu u Moskvi ranije ovog tjedna dok Rusija pokušava napredovati u onome što naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

"Ne osnivamo nikakav vojni savez s Kinom", citirala je Putina ruska novinska agencija Interfax.

"Da, surađujemo u području vojno-tehničke interakcije. Ne skrivamo to. Sve je transparentno, nema ničeg tajnog", dodao je Putin.

Ruski predsjednik je također rekao da zapadne sile pokušavaju stvoriti globalnije saveze, optuživši Sjedinjene Američke Države i NATO da počinju graditi novu "osovinu", koja nalikuje savezu između Njemačke, Italije i Japana u Drugom svjetskom ratu.

"Zbog toga zapadni analitičari govore o tome da zapad počinje graditi novu osovinu nalik na onu koju su 1930-ih stvorili fašistički režimi Njemačke i Italije i militaristički Japan", kazao je Putin.


Kijev: Rusija uzela Bjelorusiju za ‘nuklearnog taoca‘

Rusija je uzela Bjelorusiju za "nuklearnog taoca", poručila je Ukrajina u nedjelju nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkog" nuklearnog oružja na teritoriju svoje saveznice.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca", napisao je tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov na Twitteru, dodajući da je ova odluka "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje".

Najava ruskog predsjednika "maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu", dodao je Danilov.

Putin je izjavio u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svoje saveznice Bjelorusije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

Iako Bjelorusija ne sudjeluje izravno u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njezin teritorij za pokretanje ofenzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada, tvrde ukrajinske vlasti.

Po Putinovim riječima, odluka o raspoređivanju "taktičkog" oružja u Bjelorusiji potaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica.

Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije.

"Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik.


Ruske snage tvrde da su zauzele veliku tvornicu u Bahmutu

Ruske snage su u potpunosti preuzele kontrolu nad pogonima tvornice metala AZOM u Bahmutu, koju je ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski posjetio u prosincu, javlja dopisnik za rusku agenciju RIA Novosti.

Novinar RIA Novosti posjetio je, kako pišu, jedan od pogona i uvjerio se da je cijeli teritorij tvornice pod kontrolom Wagnerovih boraca.

Ruske snage su se uspjele 17. ožujka ukopati u zgradama tvornice Vostokmaš, koja se nalazi u sjevernom dijelu AZOM-a, a nakon toga su se nastavile kretati dublje u pogone tvrtke.

AZOM je nalik ogromnom kompleksu Azovstala u Mariupolju, a riječ je o jednoj od najvećih tvornica obojenih metala u bivšem Sovjetskom Savezu.


SAD: Nema naznaka da Rusija planira upotrijebiti nuklearno oružje

Američko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

"Vidjeli smo izvješća o ruskoj objavi i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju", stoji u pisanoj izjavi ureda za medije ministarstva obrane.

"Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza."

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svog saveznika Bjelorusije, zemlje na pragu Europske unije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

"Već smo pomagali našim bjeloruskim kolegama i opremali njihove zrakoplove (...) ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset zrakoplova je spremno za upotrebu takve vrste oružja", rekao je Putin.

"Dana 3. travnja počinjemo obučavati posadu, a 1. srpnja završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Bjelorusije", dodao je.

Perma Putinovim riječima, ova odluka je potaknuta spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica.

Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije.

"Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:51