OTELI IH GUSARI

Apel otetih: Muče nas svaki dan, platite im što traže

Somalijski pirati prijete da će ubiti britanski bračni par kojeg drže već tri mjeseca u zatočeništvu
 AFP

LONDON - Izgubili su strpljenje. Dali su rok od tri ili četiri dana. Kažu da će nas pustiti da umremo ako ne dobiju odgovor oko otkupnine. Imam samo nadu. Bojim se da će nas samo ubiti i ostaviti ovdje u pustinji - ispričao je Paul Chandler (59) u potresnom telefonskom intervjuu za ITV News. Njega i njegovu suprugu Rachel (55) somalijski pirati drže već skoro tri mjeseca, otkad su ih oteli dok su plovili na svojoj jahti Lynn Rival iz smjera Sejšela prema Tanzaniji.

Nisu regirali

Naoružani su pirati upali na njihov brod 23. listopada rano ujutro. Iako je u blizini bio brod britanske mornarice, supružnike nisu išli spasiti jer su se bojali da bi ih pirati mogli ubiti. Paul tvrdi da je ispočetka mislio da je mornarica mogla reagirati, no razumije zašto nije.

- Ne krivim ih, putem radija rekli smo im da se drže podalje jer će nas ubiti, a oko nas su bili naoružani ljudi - ispričao je.

Nakon što su zauzeli jahtu, prisilili su ih da plove prema Somaliji. Prebacili su ih na oteti brod Kota Wajar, a kasnije na obalu gdje su se naoružane bande pirata navodno međusobno borile oko toga tko će ih uzeti za taoce. Naposljetku su ih razdvojili.

Dopušten poziv

- Pokušali smo ostati zajedno, no oni su nas bacili na pod i tukli. Tukli su Rachel s drškom strojnice, a mene su odvukli na drugu lokaciju - ispričao je Paul uredniku ITV Newsa. Od tada ih, priča, tretiraju kao “zarobljene životinje”. Sa suprugom se posljednji put čuo prije 12 dana, kad su mu dopustili da je nazove.

- Rekla mi je da je cijelo vrijeme muče i da ‘odustaje’ - rekao je Paul. Paulovu priču je potvrdila i njegova supruga, kojoj je također bilo dopušteno da porazgovara s novinarima.

- Molim vas, molim vas da nađete način kako nam pomoći jer smo ovdje u zaista očajnoj situaciji - preklinjala je Rachel.

Dogovor propao

- Slomili su mi zub kad su me udarili s nečim po glavi, vjerojatno pištoljem. Ne znam... Fizički su nas napadali. Upravo su mi rekli da će, ako ne dobiju novac u roku četiri do pet dana, ubiti jednog od nas. Poručujem mužu da se drži zbog mene jer ja se nadam. Moja je najveća nada da ću ga barem još jednom vidjeti prije nego umrem.

Teško je ne osjećati. U biti, smrt bi bila laki izlazak. Teško je objasniti kako je to kad si u ovoj zemlji i nemaš pojma gdje si i nemaš ideju kad bi se nešto moglo dogoditi i da li ću opet vidjeti Paula - ispričala je Rachel. Ovo je drugi put da su pirati dopustili paruda priča s medjima.

U britanskom ministarstvu vanjskih poslova ističu kako rade sve ne bi li oslobodili taoce, iako su svojedobno rekli da neće pristati na ustupke piratima. Prvotna je otkupnina, koju su pirati tražili, navodno iznosila oko četiri milijuna funti. Tijekom tri mjeseca taj je iznos smanjen na nekoliko desetaka tisuća funti. Navodno bi sad, tvrdi se u nekim medijima, pristali i na 60 tisuća funti. Britanske su vlasti navodno bile blizu dogovora s piratima u vrijeme oko Božića, no onda su se povukle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:46