LASERSKA KARTOGRAFIJA

Arheološka senzacija: Znanstvenici vjeruju da su pronašli Ciudad Blanca, izgubljeni Bijeli grad pun zlata!?

Grad Ciudad Blanca u tekstovima se navodi kao rodno mjesto astečkog boga Quetzalcoatla, i prethodna navodna viđenja tog grada opisuju zlatne idole i građevine od bijelog kamena
 World66

TEGUCIGALPA - Znanstvenici sa Sveučilišta u Houstonu i Nacionalnog Centra za zračnu lasersku kartografiju vjeruju da su otkrili legendarni izgubljeni grad Ciudad Blanca, znan kao ‘Bijeli grad’ zlata, piše Daily Mail.

Tim znanstvenika pregledavao je udaljenu regiju Hondurasa, Mosquitiu, u malom zrakoplovu, te su izrađivali detaljne topografske karte uz pomoć lasera. Nakon analize podataka, pronašli su pravokutnu ravan koja je vrlo vjerojatno djelo ljudskih ruku, usred područja koje je danas u potpunosti prekriveno džunglom.

Prema legendi, Ciudad Blanca je grad pun zlata, kojega su tražili istraživači i lovci na blago još od kad ga je konkvistador Hernando Cortes prvi put spomenuo u pismu Španjolskom Kralju Charlesu V. 1526. godine.

Filmaš i entuzijast Ciudad Blance Steven Elkins skupio je novac privatnih investitora kako bi platio timu znanstvenika da odrade lasersku topografiju šumskog tla u Mosquitiji.

Laserska kartografija prethodno se koristila za prikupljanje informacija nakon potresa, vojnu špijunažu i za oktrivanje erozije rijeka, no ovo je prvi put da je korištena za pronalaženje ruševina.

Grad Ciudad Blanca ima važno mjesto u mitologiji Srednje Amerike. U tekstovima se navodi kao rodno mjesto astečkog boga Quetzalcoatla, i prethodna navodna viđenja tog grada opisuju zlatne idole i građevine od bijelog kamena, po čemu je grad i dobio ime. No, još uvijek ne postoji nikakva pouzdana potvrda da je grad uistinu postojao.

Ako se najnovije otkriće pokaže istinitim, moglo bi privući novu lavinu arheologa i turista, kao što se desilo s otkrićem zaboravljenog grada Inka Machu Picchu u Peruu.

Charlesjsharp

No, iako su znanstvenici uzbuđeni zbog potencijalnog otkrića, koje je pozdravio i predsjednik Hondurasa Porfirio Lobo, biti će ga nemoguće potvrditi dok arheolozi ne krenu na opasno putovanje kroz gustu džunglu do mjesta gdje bi se ruševine mogle pronaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:31