FILIPINI

Arroyo se odrekla svojih prijatelja ubojica

Filipinska predsjednica proglasila je izvanredno stanje i naredila uhićenja dojučerašnjih saveznika
President Gloria Macapagal Arroyo consoles a relative of a massacre victim, Thursday, Dec. 3, 2009 in Gen. Santos City in southern Philippines. Police said that they have arrested a government militiaman for allegedly participating in last week's gruesome massacre of 57 people, a breakthrough that could help pin down a powerful clan suspected in the carnage. (AP Photo/Pat Roque)
 AP

MANILA - Filipinski muslimanski klan Ampatuan optužen je danas da je tijekom osam godina duge vladavine u provinciji Maguindanaou poubijao najmanje 200 ljudi. Dugo prikrivana istina na vidjelo je izašla tek kad se, zbog prošlomjesečnog masakra u kojem je ubijeno 60-ak osoba, filipinska predsjednica Gloria Arroyo odrekla savezništva sa zloglasnim klanom.

Pod okriljem izvanrednog stanja, koje je proglasila prošlog tjedna, svjedoci brutalnih ubojstava i obitelji žrtava progovorili su o proživljenim užasima - pripadnici milicije šefa klana Andala Ampatuana žrtve su zakopavali žive. Nekad bi ih priklali motornim pilama na “poljima smrti”.

- Svi su znali za ubojstva, ali ona su se tolerirala. No, godine tolerancije su završene. Dosad je bilo preopasno za istražitelje da provjeravaju izvještaje - rekla je Leila de Lima, predsjednica komisije za ljudska prava.

Andal Ampatuan vladao je provincijom od 2001. Arroyo je njegovu klanu dopustila da, u sklopu vladine strategije kojom se željelo obuzdati muslimansko pobunjeništvo, oformi “privatne” milicije.

No ljubav je pukla u petak, nakon što je klan optužen za masakr u studenom u kojemu je ubijeno 60-ak osoba. Do tad “legalna” milicija napala je konvoj sa 26 žena i 30-ak novinara da bi spriječila jednog od političkih rivala da se kandidira za provincijskog guvernera na izborima 2010.

Žrtve su masakrirali noževima, uključujući i rezanje genitalija, i poubijali ih. Najmanje je pet žena silovano. Vlasti su osumnjičile 161 osobu za direktno sudjelovanje u masakru.

Slijedom tih optužbi Arroyo je u provinciji proglasila izvanredno stanje i optužila bivše saveznike za pobunjeništvo. Dosad su uhićena 64 člana klana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:28