UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Prigožin sasvim iskreno: ‘Bahmut je daleko od pada, nećemo tako skoro slaviti. Ovo je klaonica‘

Iz minute u minutu pratimo najvažnije događaje 356. dana rata u Ukrajini

Jevgenij Prigožin i prizori iz Bahmuta

 Screenshot Twitter/afp/

Ključni događaji:

- 356. je dan rata u Ukrajini

- Prigožin priznao da je tvorac ‘tvornice trolova‘

- SAD upozorio Ukrajinu da ne može za njih ‘zauvijek sve‘ raditi

- Pistorius: ‘Njemačka obučava 1200 ukrajinskih vojnika‘

- Počinje sastanak ministara obrane NATO-a u Bruxellesu


Prigožin priznao da je tvorac ‘tvornice trolova‘

Šef ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin u utorak je prvi put priznao da je tvorac "tvornice trolova" koja je plaćena za razne propagandne kampanje na internetskim stranicama.

Poznat kao osoba bliska Vladimiru Putinu, Prigožin je, na samom početku sukoba u Ukrajini prošle godine priznao niz činjenica koje su mu godinama pripisivali.

Priznao je ponajprije da je utemeljitelj plaćeničke paravojne skupine Wagner, koja se danas bori na prvoj crti bojišnice u Ukrajini te da se pokušao miješati u američke izbore.

U utorak je priznao da je osnovao Agenciju za istraživanje interneta sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koju su ruski mediji nazvali "tvornicom trolova". Njezini su zaposlenici optuženi za provođenje internetskih kampanja dezinformiranja, a sve u službi Kremlja.

"Ne samo da sam bio jedini financijer Agencije za istraživanje interneta, već sam je izmislio, stvorio, dugo sam njome upravljao", rekao je Prigožin, a prenosi njegov servis za slanje poruka Telegram.

Prema njegovim riječima ta je "tvornica trolova" osnovana da bi "zaštitila ruski informativni prostor od grube i agresivne propagande antiruskih teza Zapada".

Agencija za istraživanje interneta optužena je da je putem lažnih računa na društvenim mrežama i na portalima provodila kampanje kojih je svrha bila širii informacija u korist kremaljske politike, kritizirati ruske protivnike, ocrnjivati francusku prisutnost u Africi ili čak poticati razdor u pogledu brexita i američkih izbora.

Washington je 2018. sankcionirao nekoliko osoba za koje se vjerovalo da su članovi Agencije za istraživanje interneta.


Wagner: Bahmut daleko od pada, to je ‘klaonica‘

Ukrajinski grad Bahmut, poprište višemjesečnih žestokih borbi, nije pred padom unatoč ruskom napretku zadnjih dana, rekao je u utorak šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, ocijenivši da je to "klaonica".

"Nećemo tako skoro slaviti", rekao je Prigožin, po njegovoj službi za tisak na Telegramu.

"Bahmut neće biti osvojen sutra jer je otpor žestok, to je mašina za mljevenje mesa", dodao je.

Wagner napada Bahmut od ljeta i nedavno je osvojio niz naselja u okolici grada koji želi opkoliti.

"Protivnik stalno šalje nove vojnike. Svakoga dana u Bahmut stiže 300 do 500 boraca odasvud, topnička vatra jača svakoga dana", rekao je.

Čelnik ruskih okupacijskih vlasti u Donjeckoj oblasti, u kojoj se nalazi Bahmut, Denis Pušilin, rekao je da Ukrajina ne daje znakove da želi predati grad, koji je predsjednik Zelenski ocijenio "tvrđavom".

U Bahmutu je prije rata živjelo oko 70.000 stanovnika, a nakon više od šest mjeseci borbi velikim je dijelom uništen. Obje strane trpe velike gubitke.

Grad ima simbolički status u borbi za kontrolu nad Donjeckom oblasti.

Ured ukrajinskog predsjednika priznao je u ponedjeljak da je "komplicirana" situacija u selu Paraskovivka, desetak kilometara od središta Bahmuta, koje je "meta intenzivnog ruskog bombardiranja i napada".

Pušilin je rekao u petak da ruske snage imaju pod kontrolom tri od četiri ukrajinska opskrbna pravca prema Bahmutu.

O stanju u Bahmutu oglasio se i Washington kazavši da su ruske snage napredovale u zadnja 24 sata ili dva dana no nije jasno hoće li grad pasti, ali ne smatra to presudnim.

Odgovarajući na novinarsko pitanje glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da ako Bahmut padne u ruske ruke "to neće imati strateške važnosti na cjelokupni rat".


Rusija bombardira Donjecku oblast

Ruska vojska bombardirala je u utorak ukrajinske položaje duž cijele linije bojišnice u Donjeckoj oblasti, objavile su ukrajinske vlasti dodajući da je bombardirano 16 naselja kod Bahmuta za koji se vodi nesmiljena bitka.

Ruska plaćenika skupina Wagner u protekla je tri dana ostvarila novi manji napredak oko sjevernih predgrađa Bahmuta, objavilo je britansko ministarstvo obrane, dodajući da Rusi pomalo napreduju i na jugu.

Gradske vlasti nastoje evakuirati ljude koji ne sudjeluju u borbama.

Guverner Luhanska Serhij Haidai rekao je da su ruski regruti topovsko meso.

"Što se tiče zarobljenika, oni su doslovno topovsko meso. Ponekad samo marširaju punom snagom, ponekad kroz minska polja. One koji napadaju, nitko ne treba, nitko ih ne računa."

U međuvremenu, ministri obrane NATO-a okupili su se na sastanku u Bruxellesu na kojem ih je glavni tajnik Saveza Jens Stoltneberg pozvao da povećaju slanje pomoći Ukrajini.

"Ne vidimo znakove da se predsjednik Putin priprema za mir. Vidimo upravo suprotno, on se priprema za još ratovanja, za nove ofenzive i napade", rekao je Stoltenberg.

"Vidimo kako šalju više vojnika, više oružja, više kapaciteta", rekao je novinarima u Bruxellesu, potvrdivši da je počela nova ofenziva.

"Kremlj se još kladi da može izdržati dok ne odustanemo", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

Kremlj je ocijenio da se neprijateljski NATO sve više upliće u produljivanje sukoba.

Norveška je objavila da će poslati osam njemačkih tenkova Leopard 2 i drugu opremu Ukrajini.

Ruske federacije gimnastičara i hrvača objavile su da su pozvane na ovogodišnje Azijske igre, što mi moglo otvoriti put da se sportaši kvalificiraju za Olimpijadu u Parizu iduće godine unatoč pozivima Ukrajine i drugih zemalja da im se to zabrani.


Moldavija zatvorila zračni prostor

Moldavija je zatvorila je svoj zračni prostor, javlja Air Moldova.

Zrakoplovna tvrtka je pozvala putnike da " ostanu mirni" i rekla da će dodatne informacije dati nešto kasnije.

Jučer je predsjednica Moldavije optužila Rusiju da planira preuzeti kontrolu nad svojom vladom. Maia Sandu rekla je, naime, da će građani Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije ući u Moldaviju kako bi pokušali potaknuti prosvjede za "promjenu legitimne vlade u ilegalnu vladu pod kontrolom Ruske Federacije".

Rusija je zanijekala da želi intervenirati, ali SAD je rekao da su izvješća "duboko zabrinjavajuća" - iako nisu neovisno potvrđena.


SAD upozorio Ukrajinu da ne može za njih ‘zauvijek sve‘ raditi

Sjedinjene Države su kazale da ne mogu za Ukrajinu ‘zauvijek sve‘ raditi te upozorile da slijedi ključni trenutak u kojem se može promijeniti tijek rata, piše Washington Post.

Uskoro se bliži godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, a Washington je navodno čelnicima iz Kijeva rekao da njihove snage moraju iskoristiti pomoć koju im SAD šalje i postići uspjehe na ratištu.

image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Olivier Douliery/Afp

Američki predsjednik Joe Biden je nedavno rekao kako će SAD pomagati Ukrajini koliko god bude trebalo, no zastupnici republikanske stranke u Zastupničkom domu žele da se razina američke pomoći Ukrajini smanji.

‘Pokušat ćemo ih (Ukrajince) uvjeriti da ne možemo za njih zauvijek sve raditi‘, kazao je Washington Postu jedan američki dužnosnik.


Pistorius: ‘Njemačka obučava 1200 ukrajinskih vojnika‘

Njemački ministar obrane Boris Pistorius naglasio je u četvrtak važnost pružanja obuke i streljiva ukrajinskoj vojsci usred rasprave o potencijalnoj opskrbi Kijeva borbenim zrakoplovima.

"Samo Njemačka do sada je već osigurala posebnu obuku za 1200 ukrajinskih vojnika na sustavima naoružanja", rekao je Pistorius u Bruxellesu, stigavši u utorak na sastanak ministara obrane NATO-a.

Rekao je da pitanje kako Ukrajini osigurati dovoljno streljiva i projektila za sustave protuzračne obrane dobiva na važnosti.

Pistorius je rekao da je "veliki izazov u sljedećih nekoliko mjeseci" za Ukrajinu ne izgubiti zračni prostor od ruskih zračnih snaga i izbjeći još jače bombardiranje i napade na kritičnu infrastrukturu.

Njemački ministar obrane pozvao je obrambenu industriju da pojača kapacitete za proizvodnju streljiva.


Kina i Iran potpisuju sporazum o suradnji

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostit će iranskog predsjednika Ebrahima Raisija koji stiže u trodnevni posjet Kini, izvijestili su u utorak državni mediji.

Raisi u Peking dolazi na Xijev poziv u vrijeme dok se obje države suočavaju s rastućim napetostima sa SAD-om po nizu globalnih pitanja.

Raisi je uoči svog posjeta napisao tekst za kineski državni medij People‘s Daily u kojem je poručio kako obje zemlje vjeruju da su unilateralizam i "nasilne" mjere poput nametanja "nepravednih" sankcija glavni uzroci kriza i nesigurnosti u svijetu.

Kinu je opisao kao "starog prijatelja" i rekao da napori Irana da ojača bilateralne odnose neće utjecati na regionalne i međunarodne okolnosti.

Očekuje se da će dvije vlade tijekom posjeta potpisati dokumente o suradnji, javlja iranska državna novinska agencija IRNA.

Xi i Raisi su tijekom posljednjeg susreta, na marginama skupa Šangajske organizacije za suradnju, obećali stvoriti jače savezništvo.


Stoltenberg: Slanje zrakoplova Ukrajini nije sada najvažnije pitanje

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odgovarao je na pitanja novinara uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane u Bruxellesu, javlja Sky News.

Rekao je da se Vladimir Putin "priprema za novi rat u Ukrajini" i da zapadne zemlje moraju "osigurati da Ukrajina dobije oružje koje joj je potrebno da dobije ovaj rat".

Ali na pitanje o izgledima slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu, rekao je da to sada nije "najvažnije pitanje".

- Bit će razgovora sa saveznicima o tome koje vrste sustava pružiti Kijevu. Rasprava je u tijeku - dodao je.


Skupina Wagner bilježi manji napredak oko Bahmuta

Ukrajinski grad Bahmut pod teškom je topničkom paljbom, a NATO je potvrdio izvješća da je Rusija pokrenula novu ofenzivu na tom području uoči prve godišnjice početka invazije.

Ruska paravojna skupina Wagner protekla tri dana bilježi manji napredak sjeverno od Bahmuta, objavilo je u utorak britansko ministarstvo obrane. Rusi također pomalo napreduju i na jugu, dodaje se.

„Cilj Rusije vjerojatno je poništiti neke od uspjeha koji su ukrajinske snage ostvarile tijekom rujna i studenog 2022: postoji realna mogućnost da je njihov glavni cilj napredovanje na zapad, do rijeke Žerberec“, stoji u izvješću.

Ukrajinska vojska izvijestila je o ruskom granatiranju duž cijele linije bojišnice i tvrdi da je u blizini Bahmuta bombardirano šesnaest naselja.

Ukrajinski branitelji koji mjesecima drže taj istočni grad pred frontalnim napadima Rusa, od novih kopnenih napada brane se pod teškim granatiranjem, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici.

Ukrajinske snage u posljednja 24 sata odbile su ruske napade i u jednom naselju u regiji Harkiv, oko pet naselja u regiji Luhansk i šest u regiji Doneck, uključujući Bahmut, priopćila je ukrajinska vojska rano u utorak.

Položaji u Bahmutu su utvrđeni, a tamo je dopušten ulaz samo vojnicima. Svi civili koji žele otići morat će hrabro izdržati nadolazeću paljbu, rekao je u ponedjeljak zamjenik zapovjednika bataljuna.

"Nema niti jednog kvadratnog metra u Bahmutu koji je siguran ili koji nije u dometu neprijateljske vatre ili bespilotnih letjelica", rekao je Pavlo Kiriljenko, guverner regije Doneck, za ukrajinsku nacionalnu radioteleviziju kasno u ponedjeljak.

Bahmut je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovo osvajanje Rusiji bi dalo novo uporište u regiji Doneck i rijetku pobjedu nakon mjeseci neuspjeha.

"Vidimo kako šalju više vojnika, više oružja, više sposobnosti", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, rekavši da je počela nova ofenziva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske snage pokušavaju opkoliti Bahmut.


Nizozemci presreli ruske avione

Dva nizozemska lovca F-35 presrela su tri ruska vojna zrakoplova u blizini Poljske priopćilo je nizozemsko ministarstvo obrane. Avioni su poletjeli iz Kalinjingrada, ruske enklave na baltičkoj obali između Poljske i Litve, prema kuda su ih nizozemski avioni i ispratili.

"Nakon identifikacije, pokazalo se da se radi o tri zrakoplova: ruski IL-20M Coot-A bio u pratnji dva zrakoplova Su-27 Flankers“ izvijestilo je nizozemsko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo ovaj incident.


Bahmut pod teškom paljbom

Bahmut u istočnoj Ukrajini suočava se s teškom topničkom vatrom ruskih snaga, javljaju lokalni dužnosnici. Ukrajinska vojska ranije je izvijestila da je bombardirano 16 obližnjih naselja.


Stoltenberg: Počela je nova velika ruska ofenziva

Počela je nova velika ruska ofenziva, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Govoreći uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu na kojem će čelnici raspravljati o mogućoj daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini, Stoltenberg je rekao da Rusija "šalje više vojnika, više oružja, više sposobnosti".

Stoltenberg je rekao da očekuje da će se razgovarati o pitanju zrakoplova, ali je naglasio da je Ukrajini potrebna hitna podrška na terenu.

Također je rekao da NATO planira povećati svoje zalihe streljiva jer je ukrajinska upotreba streljiva "mnogostruko veća od trenutne stope proizvodnje".


Ukrajina razgovara s SAD-om o novoj pomoći

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga i najviši zapovjednik američke vojske u Europi razgovarali su o mogućnosti nove pomoći Kijevu, u trenutku dok saveznici počinju uvježbavati ukrajinske vojnike za upravljanje tenkovima koji bi trebali ojačati obranu Ukrajine.

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske general Valerij Zalužnji razgovarao je u ponedjeljak s glavnim zapovjednikom europskih kombiniranih snaga NATO-a, američkim generalom Christopherom Cavolijem uoči sastanka ministara obrane nekoliko zemalja NATO-a koji će se održati u utorak.

"Razgovarali smo o pitanju dopreme međunarodne vojne pomoći Ukrajini i uvježbavanju naših postrojba na teritoriju partnerskih zemalja", rekao je Zalužnji, kako se navodi u priopćenju ukrajinskoga ministarstva obrane.

Sastanak u utorak održava se nakon konferencije održane 20. siječnja u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj koji je bio ključan za donošenje odluke o slanju modernih tenkova Kijevu, uključujući i američke M1 Abrams, njemačke Leopard 2 i britanske Challenger 2 tenkove.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi ukrajinski dužnosnici otada traže od saveznika da pošalju borbene avione i dalekometne rakete kako bi se mogli oduprijeti ruskoj ofenzivi i vratiti izgubljeni teritorij, pritišćući NATO da pokaže potporu Kijevu.

Njemačka je u ponedjeljak počela uvježbavati ukrajinske vojnike za upravljanje tenkovima Leopard 2 u vojnoj bazi u gradu Münsteru gdje ukrajinski vojnici već vježbaju na pješačkim borbenim vozilima Marder koji će isto biti predani Kijevu.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da bi 14 njemačkih tenkova kao i uvježbane ukrajinske posade trebale stići u Ukrajinu potkraj ožujka ili početkom travnja.

Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak je gledao demonstraciju vježbe Leoparda 2 u vojnoj bazi u Swietoszowu na jugozapadu Poljske, gdje ukrajinske vojnike uvježbavaju poljski, kanadski i norveški instruktori.

"Mi već provodimo ne samo okupljanje tih tenkova za Ukrajinu, nego i ciklus vježbi kako bi ukrajinski vojnici bili spremni i kako bi se mogli suprotstaviti ruskom napadu", rekao je Duda, prema transkriptu na internetskoj stranici predsjednika.

Jedna skupina ukrajinskih snaga u Britaniji vježba, pak, na tenkovima Challenger 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:21