PREGOVARAČ EU

BARNIER KAŽE DA SU ZAHTJEVI BORISA JOHNSONA NEPRIHVATLJIVI 'Europska unija se treba pripremiti na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora'

Michel Barnier
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Zahtjevi za izmjenu ugovora o istupanju koje je iznio britanski premijer Boris Johnson su "neprihvatljivi" i Europska unija se treba pripremiti na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora, upozorio je u četvrtak pregovarač EU-a Michel Barnier.

Boris Johnson "je rekao da, ako se želi postići dogovor, treba ukloniti zaštitni mehanizam (o irskoj granici). To je naravno neprihvatljivo i nije u ovlasti Europskog vijeća", rekao je Michel Barnier u elektroničkoj poruci poslanoj predstavnicima 27 država članica koju je France Presse u četvrtak dobio na uvid.

"Kao što pokazuje njegov prilično ratoboran govor, moramo se pripremiti na to da će on dati prednost planiranju izlaska 'bez dogovora', dijelom zato da izvrši pritisak na jedinstvo EU dvadesetsedmorice", dodao je Barnier i pozvao članice da održe jedinstvo.

"Osnovno za našu stranu je da ostanemo mirni, držimo se naših načela i smjernica te pokažemo solidarnost i jedinstvo preostalih 27 članica", napisao je Barnier u pismu.

"Ostajem na raspolaganju tijekom ljeta za razgovore s Ujedinjenom Kraljevinom", dodao je Barnier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 15:00