UDALJENA

Beba danske političarke 'nije poželjna' u parlamentu

Pia Kjaersgaard (lijevo) i Mette Abildgaar (desno)
 Screenshot: Youtube

Zastupnica u danskom parlamentu je morala svoje dijete ukloniti iz dvorane za plenarne sjednice, što je izazvalo iznenađenje u zemlji koju se inače smatra vodećom u ženskim pravima, piše The Guardian.

- Ti i beba niste poželjni u parlamentu, navodno je kazala Pia Kjaersgaard, bivša čelnica radikalno desne Danske narodne stranke Metti Abildgaard.

- Nisam tražila dozvolu da je dovedem jer sam ranije vidjela kako je kolegica dovela dijete bez ikakvih problema, napisala je na Facebooku Abildgaard čija je Konzervativna stranka dio vladajuće koalicije desnog centra.

Abildgaard je kazala da se našla u posebnoj situaciji sa svojom petomjesečnom kćeri koju nikad ranije nije dovela u dvoranu. Kazala je da je dijete bilo 'u dobrom raspoloženju i imalo je dudu u ustima'.

Kjaersgaard je kolegicu prijavila suradniku, koji je zatim zamolio Abildgaard da ukloni bebu iz prostorije. Abildgaard je ostavila dijete svojoj suradnici na čuvanje i vratila se u dvoranu na glasanje.

- Zastupnici trebaju biti u dvorani, a ne bebe i djeca, kazala je Kjaersgaard kad su je novinari priupitali o incidentu. Kazala je da će uskoro biti definirana jasna pravila o ovakvim situacijama.

Dansku se obično predstavlja u svijetu kao predvodnicu rodne ravnopravnosti i ženskih prava i kao zemlju koja omogućuje dugotrajne roditeljske dopuste.

Abildgaard je obznanila da ima pravo na godinu dana porodiljnog dopusta uz punu plaću, ali je odabrala vratiti se na posao.

Njezina objava na Facebooku je privukla više od 600 komentara u roku od nekoliko sati. - Parlament koji predstavlja majke, očeve i bebe treba biti otvoren majkama, očevima i bebama, napisala je jedna osoba u komentarima.

Prije nekoliko godina islandska političarka je završila u svjetskim medijima nakon što je dojila bebu u trenutku dok je držala govor u parlamentu. Nedavno je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern postala uzor zaposlenim majkama kad je dovela bebu u Opću skupštinu UN-a u New Yorku, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:25