271 ČUDO

Benedikt XVI bi već ovaj mjesec mogao najaviti beatifikaciju Ivana Pavla II

 AP

RIM - Najavu beatifikacije pape Ivana Pavla II mogao bi njegov nasljednik Benedikt XVI najaviti prije kraja ovog mjeseca – objavio je u subotu Poljski radio. Naime, tvrde poljski novinari, riješene su sve dvojbe u pogledu čuda koje je pripisano nebeskom zagovoru pokojnog Pape, a više ništa ne stoji na putu beatifikaciji.

Poljski radio smatra da bi Benedikt XVI mogao Ivana Pavla II proglasiti blaženim već 3 travnja 2011, o šestoj obljetnici njegove smrti, dok se u Rimu kao nadnevak te beatifikacije uglavnom navodi listopada, kada će se navršiti 33 godine od njegova izbora i ustoličenja na katedru sv. Petra.

Iako je bilo spremno još 271 čudo, ipak je kao punovažno priznato ono koje je odabrano prvo, pa naknadno osporeno. Riječ je o ozdravljenju francuske redovnice Marie Simon-Pierre, za koje su sada svi nadležni u Vatikanu suglasni da je medicinski neobjašnjivo i stoga čudesno.

Prema postulatoru kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II, monsignoru Slawomiru Oderu, ta je redovnica godinama bolovala od parkinsonizma i nije ništa mogla raditi, koliko su joj se jako ruke tresle. Upoznata s podatkom da je i Ivan Pavao II bolovao od parkinsonizma, časna majka poglavarica tog reda zahtijevala je od svih njegovih redovnica da mole pokojnog Papu za ozdravljenje svoje sestre. Ona je zaista ozdravila 2 lipnja 2005, na drugu mjesečnicu Papine smrti, rekao je dalje Oder: „Po kriterijima ljudske znanosti doktor nije mogao objasniti što se dogodilo“. A kad doktor nije kadar objasniti, to je po crkvenim kriterijima čudo.

Povjerenstvo, međutim, nije jednoglasno u odluci je li bila neizlječiva Parkinsonova bolest ili neki ini parkinsonizam, od kojega se može ozdraviti.

U travnju ove godine u javnost je „iscurio“ podatak da je jedan član Liječničkog povjerenstva vatikanske Kongregacije za kauze svetih ocijenio da je Marie Simon-Pierre mogla ozdraviti od parkinsonizma i medicinskim putem, dakle da njezino ozdravljenje nije medicinski neobjašnjivo i stoga čudesno. Naknadna ispitivanja pak pokazuju, kako se navodi, da u redovnice više nema tragova bolesti, pa se tako Povjerenstvo u cijelosti uvjerilo da je to ozdravljenje istinito, medicinski neobjašnjivo i stoga čudesno.

Krakówska crkva bl. Ivana Pavla II na terenu tvornice u kojoj je radio Karol Wojtyla

Krakówski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, koji je gotovo 40 godina bio osobni tajnik kardinala pa pape Karola Wojtyle, najavio je da kani u rekordnom roku, već do beatifikacije, dati izgraditi crkvu posvećenu novom blaženiku. Karol Wojtyla je, do izbora za papu 1978, i sam bio kardinal nadbiskup krakówski.

Crkva će biti izgrađena na jednom od zemljišta nekadašnje tvornice Solvay, u kojoj je Karol Wojtyla radio kao radnik u početku četrdesetih, za njemačke okupacije Poljske.

U crkvi će biti relikvija pokojnog pape: ampula s ostacima krvi Ivana Pavla II. Kako tvrdi Poljski radio, i kardinal Dziwisz i papa Benedikt XVI protive se izdvajanju dijelova tijela pokojnoga Ivana Pavla II koji bi služili kao moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52