RUSKI VELEPOSLANIK

‘Bez nas i Kine nema rješenja za Kosovo, podržat ćemo ono koje odgovara interesima Beograda‘

Inzistirajući da se moraju poštivati odluke UN-a, dodao je da se Moskva protivi mišljenju da je Rezolucija 1244 izvan realnosti
 Andrej Isakovic/Afp

Odbacujući mogućnost da se sporazum Srbije i Kosova postigne izvan Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica, ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je za nedjeljno izdanje Večernjih novosti istaknuo stajalište Kremlja da tu temu treba vratiti u Vijeće sigurnosti.

- Razgovor je neophodan. Drugog puta da se pronađe dugoročno i međunarodno pravno rješenje nema izvan UN-a. I zato tražimo, samo EU nije slušala ranije, pa neće ni sada, da se dijalog Beograd-Priština vodi na osnovu Rezolucije 1244 (VS UN) i polazeći od činjenice da je EU dobila suglasnost i podršku od Opće skupštine UN-a– poručio je Bocan-Harčenko.

Inzistirajući da se u slučaju Kosova moraju poštivati odluke UN-a, a ponajprije VS-a, dodao je da se Moskva odlučno protivi mišljenju da je Rezolucija 1244 izvan realnosti.

Tom rezolucijom iz lipnja 1999. godine, uz okončanje ratnih sukoba i povlačenje vojske i policije tadašnje SR Jugoslavije s teritorija Kosova, istaknuto je da VS UN-a potvrđuje privrženost svih država članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SRJ.

Uz ovlasti VS-a glavnom tajniku da uz pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, kako bi se osigurala privremena uprava na Kosovu, navodi se i da će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SRJ.

Kosovo vide kao pokrajinu

Beograd ustraje na poštivanju i primjeni Rezolucije 1244 i Ustavu Srbije koji Kosovo vidi kao pokrajinu i integralni dio Srbije te odbija priznati Kosovo i suglasiti se s njegovim članstvom u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

- Zapad je pokušavao više godina poništiti tu rezoluciju, što se službeno nije moglo učiniti u VS-u, gdje Kina i Rusija imaju pravo veta. Zapdne se zemlje ponašaju kao da taj dokument uopće ne postoji, polazeći od toga da je realnost prevladala ono što je bilo usuglašeno 1999. godine – rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu.

Komentirajući ponuđeni plan EU-a o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a taj plan podupire i Washington, ruski veleposlanik je ocijenio taj dokument kao pokušaj zapada da pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, prije svega u UN.

- Kao stalna članica VS-a, Rusija će podržati samo rješenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je riječ o normalizaciji odnosa sa Prištinom ili smirivanju trenutne krize - istaknuo je Bocan-Harčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49