SLOBODA KRETANJA

'BEZ POŠTIVANJA LJUDSKIH PRAVA I BORBE PROTIV KORUPCIJE NEĆEMO UKINUTI VIZE!' Barrosova poruka Moskvi

 AFP

MOSKVA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u četvrtak Rusiju da neće biti napretka u pogledu ukidanja viza bez napretka u poštivanju ljudskih prava.

"Vodimo konstruktivan dijalog o vizama (...) ali je važno da naši ruski partneri poduzmu mjere u područjima u kojima smo se dogovorili, kao što su borba protiv korupcije, pranja novca, sigurnost podataka, ljudska prava", rekao je Barroso u razgovoru koji je objavio dnevnik Kommersant.

"U ovoj bi fazi bilo kontraproduktivno da se odredi datum stupanja na snagu bezviznog režima", rekao je Barroso, koji boravi u Moskvi na dvodnevnom sastanku Europske komisije i ruske vlade.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je ranije u četvrtak da vizni režim između Rusije i Europske unije ograničava poduzetničke aktivnosti kao i znanstvene i kulturne kontakte te da bi ukidanje viza riješilo tu situaciju.

"Nažalost, mi ne možemo riješiti vizni problem, a to je jedna od glavnih barijera u razvoju ljudskog kapitala, on ograničava poduzetničke aktivnosti i veze među ljudima te stoji na putu znanstvenim i kulturnim kontaktima", rekao je Medvedev na konferenciji "Rusija - Europska unija: mogućnosti partnerstva".

Rusija nije zadovoljna tijekom pregovora o viznom režimu s EU-om, istaknuo je.

"Zasad nema konačnih rezultata iako je sve počelo prije deset godina. Da, napretka ima, ali mi nismo njime zadovoljni", kazao je, dodavši da treba ići naprijed i svladavati poteškoće.

Plan postupnog uvođenja slobode kretanja usvojen je 2011. i obuhvaća, osim pitanja sigurnosti putovnica i borbe protiv ilegalne imigracije, uvjete koji se odnose na ljudska prava i vladavinu prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:14