TEŠKE OPTUŽBE

'GLUME SVJETSKE SUCE, A ZBOG ZARADE OD ORUŽJA UGROŽAVAJU SVOJE GRAĐANE' Kina prozvala SAD za kršenje ljudskih prava

 AFP

ZAGREB - U redovnom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava Kina je optužila Sjedinjene Države za špijuniranje svojih građana, diskriminaciju žena i etničkih manjina te zaključila da su se oružani zločini u toj zemlji oteli kontroli.

Odgovor je to na slično američko izvješće u kojem stoji da Kina provodi rutinsku represiju, posebno nad aktivistima koji se zalažu za ljudska prava, stanovnicima Tibeta i pretežno muslimanske pokrajine Xinjiang.

U opsežnom izvješću koje je objavila državna novinska agencija Xinhua Kina zaključuje kako je Sjedinjenim Državama bolje da se nauče nositi sa svojim problemima nego da si uzimaju za pravo da budu "svjetski sudac".

"Kao i prethodnih godina, izvještaji su puni neodgovornih primjedbi o stanju ljudskih prava u više od 190 zemalja i regija, uključujući Kinu," ističu u Pekingu. "Međutim, Amerika okreće slijepo oko na vlastito stanje ljudskih prava i o tome nikada ne izgovori ni riječ."

U izvješću se Sjedinjene Države pozivaju na red zbog špijuniranja svojih građana, a spominju se i zakoni koji omogućuju prisluškivanje te nadzor telefonskih razgovora i elektronske pošte.

Američka policija "često zlorabi svoju moć", a sve više američkih žena postale su žrtve obiteljskog nasilja i seksualnog zlostavljanja u 2012, javlja Xinhua.

Kina u izvješću navodi i da Sjedinjene Države nisu uspjele uvesti kontrolu oružja ni nakon dvije masovne pucnjave, čime "ugrožava svoje građane". U izvješću se spominje i diskriminacija žena i etničkih manjina, ali i vjerskih skupina, posebno muslimana.

Ljudska prava odavno su izvor napetosti između dviju najvećih svjetskih gospodarstava, posebice od 1989. kada je SAD nametnuo sankcije Kini nakon krvavog slamanja prodemokratskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:29