SPORNA UMJETNOST

BIJEG U PARIZ Slikar koji je naslikao Putina u ženskom rublju zatražio azil u Francuskoj

Konstantin Altunjin se proslavio kao autor slika s bizarnim motivima ruskih političara u nesvakidašnjim pozama i situacijama, poput sporne slike Vladimira Putina u ženskom rublju kako češlja premijera Dmitrija Medvedeva u grudnjaku.

Samo dan nakon što je ruska policija u Sankt Peterburgu zapljenila iz Muzeja vlasti nekoliko slika Konstantina Altunjina te zapečatila galeriju i slike dala na ekspertizu - radi li se o subverzivnim radovima koji vrijeđaju dostojanstvo političkih dužnosnika - on je prvim letom zbrisao u Pariz te tamo odmah zatražio politički azil.

Altunjin se proslavio kao autor slika s bizarnim motivima ruskih političara u nesvakidašnjim pozama i situacijama, poput sporne slike Vladimira Putina u ženskom rublju kako češlja premijera Dmitrija Medvedeva u grudnjaku.

- Njegov odlazak povezan je sa zapljenom slika. Zvali su ga iz policije na razgovor, a on ne samo da se boji uhićenja, nego i za svoj život, stoga se odlučio na ovakav korak, kazao je povodom Altunjinova bijega vlasnik Muzeja vlasti Aleksandra Donskoj. Iako je Muzej zapečaćen, a dio slika na "policijsko-političkoj ekspertizi" Donskoj je najavio da će 5. rujna ipak otvoriti spornu izložbu Vladari, mada za sada ne zna s kojim radovima sve raspolaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:44