SMANJUJE TENZIJE

'I ČAJKOVSKI JE BIO GAY, PA GA MI RUSI JAKO VOLIMO' Putin tvrdi da nije homofob

 AFP

Suočen s mogućim bojkotom predstojećih Zimskih oplimpijskih igara u Sočiju, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je smanjiti štetu, intervjuom u kojem je ustvrdio kako ne diskriminira homoseksualce. Kako bi to dokazao, dao je intervju Associeted Pressu i ruskoj televizijskoj stanici Channel 1.

Pritom je na prilično ekstravagantan način pokazao kako Rusi nemaju ništa protiv gayeva, i kao primjer uzeo slavnog kompozitora Čajkovskog: „I on je bio homoseksualac, a mi ga bez obzira na to, jako volimo. Iako, iskreno govoreći, ne volimo ga zbog njegove seksualne orijentacije, već zato jer je bio genijalni glazbenik i kompozitor“, precizirao je Putin.

ELIKSIR MLADOSTI RUSKOG PREDSJEDNIKA Liječnik šefa Kremlja otkrio zašto Vladimir Putin može uhvatiti tigra

Usput je dodao kako i u svojem okruženju ima homoseksualaca s kojima svakodnevno surađuje, a neke je „nagradio visokim državnim odlikovanjima“, i dodao kako je spreman susresti se s predstavnicima gay i lezbijskih udruga.

Ipak nije obećao ukidanje zakona koji je potpisao u srpnju, prema kojem isticanje homoseksualnosti podrazumijeva zatvorske kazne, uz obrazloženje da je riječ o „ne-ruskom ponašanju“. Kako bi izbjegao olimpijski bojkot, Putin je obećao da u Sočiju ipak neće hapsiti strance koji će otvoreno iskazivati homoseksualne sklonosti.

Ili slušati Čajkovskog, dodali bismo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:56