ZNANSTVENI POTHVAT

Bili smo u Institutu koji spašava Hrvatima omiljeni napitak: ‘Ovdje se stvara kava budućnosti!‘

Potražnja strelovito raste, a klimatske promjene drastično smanjuju proizvodnju. Moralo se pronaći novo rješenje

Hafid Aberkane, istraživač u Institutu s kolegicom radi na križanju biljnih vrsta

 Jutarnji list
Potražnja strelovito raste, a klimatske promjene drastično smanjuju proizvodnju. Moralo se pronaći novo rješenje

Sudbina je tako htjela da svoju prvu biljku kave, drvo koje me nadvisuje barem za glavu, umjesto u kakvim tropskim krajevima, prvi put ugledam u Francuskoj prije nekoliko tjedana.

Istina, nema tamo klimatskih uvjeta u kojima bi uspijevala ova biljka niti su Francuzi poznati po uzgoju coffee, no 300 kilometara od Pariza u jednom ću stakleniku, pod strogim nadzorom istraživača Hafida Aberkanea, razgledati nekoliko zelenih primjeraka ove biljne vrste - malih i velikih, debeljuškastih i vitkih, raspoređenih u teglama udaljenima metar i pol, označenih nazivima koji mi baš ništa neće predstavljati.

image

Nestleov Institut za poljoprivredu smješten je u gradiću Tours, 300 kilometara od Pariza

Dora Koretić ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2025 08:11