WOJTYŁIN PRIJATELJ

Biskup: Holokaust je židovska izmišljotina

 AFP

VARŠAVA – Jedan od vodećih katoličkih biskupa izazvao je danas u Poljskoj i Italiji pravu buru prosvjeda svojom izjavom da su Židovi iskoristili Holokaust kao propagandno oružje.

Samo dva dana pred 65. obljetnicu oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza, izjavu poljskog biskupa u miru Tadeusza Pieroneka (75), objavio je konzervativni talijanski katolički portal www.pontifex.roma.it.

Pieronek, nekadašnji bliski suradnik pokojnog pape Ivana Pavla II., kasnije je na poljskoj televiziji izjavio kako je bio izmanipuliran te kako nije rekao "da je Holokaust židovska izmišljotina".

Dodao je također kako nikada nije dao autorizaciju za objavljivanje intervjua, no on se u ponedjeljak navečer još mogao čitati na spomenutoj stranici.

- Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracijskim logorima bili Židovi, bilo je i poljskih Roma, Talijana i katolika – izjavio je za portal biskup.

- Nije u redu da se ta tragedija svojata u propagandne svrhe – istaknuo je i dodao kako bi se trebali obilježavati i dani „za žrtve komunizma, za katolike, progonjene kršćane i sl“.

- O Židovima se dobro piše u novinama jer iza njih stoje moćna financijska sredstva, golema vlast i bezuvjetna potpora SAD-a, što potiče određenu aroganciju koju držim nepodnošljivom – požalio se biskup.

Njegove izjave osudili su brojni čelnici židovskih zajednica kako u Poljskoj tako i u Italiji.

Bivši predsjednik Rimske židovske zajednice Leone Passerman izjavio je kako je „potpuno šokiran ovim komentarima, osobito jer dolaze od jednog pripadnika crkvene hijerarhije“.

Abe Foxman, čelnik američke Anti-Defamation League rekao je kako je „tužno da 65 godina nakon oslobođenja Auschwitza poljski svećenik još uvijek koristi antisemitsku retoriku, osobito jer je toliko židovske krvi proliveno na poljskom tlu“.

Ovaj eksces vjerojatno će samo dodatno pogoršati odnose Katoličke crkve i židovske zajednice zategnute zbog odluke pape Benedikta XVI. da nastavi s procesom beatifikacije pape Pija XII., kojeg kritiziraju zbog šutnje u vrijeme Holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:58