ADONIS GEORGIADIS

BIVŠI GRČKI MINISTAR UPOZORAVA: ‘EU treba prekinuti pregovore s Atenom’

Syriza se nije promijenila nakon izbora, bili su i ostali komunisti i sačuvali su takav način razmišljanjaAdonis Georgiadis ugledni je član vodeće opozicijske stranke Nova Demokracija koja je bila na vlasti do siječnja

Grčki premijer Alexis Tsipras ubija grčko gospodarstvo, a EK, ECB i MMF, takozvana Trojka, moraju prekinuti pregovore o smiješnim porezima koje predlaže nova vlada. Ovo nam je rekao Adonis Georgiadis, oporbeni zastupnik iz Nove Demokracije i bivši ministar zdravlja u prethodnoj vladi Antonisa Samarasa kao odgovor na novi prijedlog mjera koji je podnijela vladajuća Syriza za prevladavanje krize u Grčkoj zbog kojeg se ovih dana lome koplja u Bruxellesu.

Novi paket između ostalog nudi veće oporezivanje bogatog sloja u zemlji kao i biznis sektora u Grčkoj, za što Georgiadis kaže da je pravi komunistički način razmišljanja.

Ne spašavaju Grčku

- Syriza se nije promijenila nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj. Bili su komunisti prije i smatram da su komunisti i sada kada pregovaraju o izlasku iz krize. Zamijenili su strategiju usvajanja reforme uvođenjem novih poreza. Na žalost, Trojka i naši europski prijatelji ovih dana raspravljaju o ovim smiješnim stvarima koje je Syriza predložila - rekao je za Jutarnji Adonis Georgiadi.

Kako kaže, Tsiprasove mjere su suprotne od paketa za spašavanja Grčke ili takozvanog Memoranduma jer one su imale za cilj da grčko gospodarstvo postane konkurentnije i da bude u mogućnosti da opstane u vrijeme krize. Georgiadis smatra da će sada, ako prihvate ove nove poreze, to izazvati suprotan učinak i da će gospodarstvo ostati s manje novca.

Ovaj iskusni političar smatra da za sada ne postoji velika promjena u raspoloženju među biračima u Grčkoj, ali to će uskoro slijediti zbog, ističe, “smiješnih vladinih mjera”.

- Opće mišljenje građana u Grčkoj se nije promijenilo od izbora jer nitko do sada nije platio još ništa od novih poreza. Kada se krenu provoditi mjere i građani počnu plaćati sve te poreze, opće javno mnijenje će se znatno promijeniti - duboko je uvjeren Adonis Georgiadis.

Strategija opozicije

Oporbeni političar kaže da njegova stranka razvija strategiju i da stalno rade na terenu iako su izgubili zadnje izbore.

- Sada mi pokušavamo obavijestiti naše europske prijatelje o stvarnom stanju u našem gospodarstvu i u grčkom društvu, a istovremeno pokušavamo objasniti našem društvu da je ključno za nas da ostanemo u eurozoni - kaže nam Georgiadis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:50