PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

GRČKI PLAN UŠTEDA ODLUČNO ODBIJEN! Još nas samo sati dijele od dramatičnog raspleta koje će slomiti i Grke i eurozonu

German Chancellor Angela Merkel (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras hold their earpieces as they address a press conference following talks at the chancellery in Berlin, on March 23, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
 TOBIAS SCHWARZ/AFP / AFP

Optimizam koji se širio početkom tjedna u Bruxellesu u vezi s postizanjem sporazuma za spas Grčke od bankrota u velikoj je mjeri nestao upravo uoči početka summita EU jučer nakon što su dva sastanka eurogrupe na razini ministara financija završila bez uspjeha. Čak je i njemačka kancelarka Angela Merkel u izjavi uoči početka summita rekla da joj se čini, s obzirom na ono što je čula o sastanku ministara eurogrupe, “da nema dovoljnog napretka, nego da su se stvari s Grčkom kretale unatrag”. No dodala je da je to “posao za ministre financija, a ne za šefove vlada”.

Otkad je Grčka u ponedjeljak rano ujutro predala prijedlog koji su institucije nazvale “solidnom osnovom za sporazum”, počeli su pregovori o detaljima na razini stručnjaka. Međunarodni monetarni fond nije bio posve zadovoljan najavljenim grčkim mjerama jer one nisu dovoljno usmjerene prema štednji već više prema povećanju poreza, a stvari su ponovno krenule u nepoželjnom smjeru. U srijedu navečer bez uspjeha je završen ministarski sastanak eurogrupe da bi se nastavio u četvrtak poslijepodne. Međutim, i on je prekinut bez dogovora s objašnjenjem da se čeka novi prijedlog Grčke.

U međuvremenu, počeo je redovni summit EU s različitim važnim temama, od migracije zbog koje se države članice spore do britanskog prijedloga za reforme koje će omogućiti ostanak te države u EU. Međutim kako nije postignut dogovor s Grčkom, a vrijeme sada ubrzano teče, Grčka se nametnula kao najvažnija tema. Tijekom večeri već se govorilo o mogućnosti izvanrednog summita Eurogrupe, pa i o tome da se oni sastaju u subotu i nedjelju. Kako navode mnogi diplomati, nedjelja bi bila krajnji rok jer se u ponedeljak sastaje njemački Bundestag koji mora potvrditi bilo kakav dogovor eurogrupe i Grčke prije bilo kakve isplate. Iz Njemačke je poručeno da im ne pada na pamet staviti na glasanje odluku o Grčkoj ako prije toga grčki parlament ne izglasa paket mjera. Grčka vlada, koja je i jučer tijekom summita optužila institucije za “ucjenu”, sve je manje sigurna da bi takav paket mjera mogla progurati u Parlament. Zato se jučer spominjala i mogućnost da Tsiprasova vlada eventualni sporazum stavi na referendum da bi se o tome izjasnili građani. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jučer je poručio da za dogovor o Grčkoj treba još “puno sati rada”, ali nada se da će završiti “happy endom”.

Grčkoj u utorak istječe rok za otplatu duga MMF-u, a isti dan istječe i program pomoći Grčkoj pa se novac koji je ostao u tom paketu a nije isplaćen kao kredit Grčkoj - vraća. Nakon toga, ako Grčka ne pronađe neke druge izvore (spominje se pomoć Rusije) i bankrotira, to može prouzročiti uvođenje ograničenja kapitala i kolaps u državi. Čelnici EU, iako više nisu posve sigurni, i dalje vjeruju da se zadnji trenuci mogu iskoristiti za pronalazak rješenja. MMF je najoštriji prema Grčkoj od tri institucije s kojima Atena pregovara o uvjetima isplate zadnje rate pomoći od 7,2 milijarde eura. Europska komisija i Europska središnja banka dosad su bile fleksibilnije, ali je na kraju jučer Ateni poruka za dodatne mjere štednje poslana zajedno u ime sve tri institucije koje su se donedavno nazivale “Trojka”. Hrvatski premijer Zoran Milanović nije previše govorio o Grčkoj jer Hrvatska nije članica eurozone, ali je rekao da to “traje predugo i da treba završiti"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:39