BAVČAR TVRTKU OŠTETIO ZA 24 MILIJUNA EURA

BIVŠI SLOVENSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DOBIO SEDAM GODINA STROGOG ZATVORA Kriv za pranje novca

Bivšeg slovenskog ministra unutrašnjih poslova Igora Bavčara ljubljanski sud je u petak osudio na 7 godina strogog zatvora zbog pranja novca dok je bio šef poduzeća.

Igor Bavčar, ministar unutrašnjih poslova između 1990. i 1992., koji je postao 2002. generalni direktor slovenske tvrtke Istrabenz, proglašen je krivim za pranje novca i zloporabu vlasti tijekom prodaje dionica Istrabenza slovenskoj Pivovarni Laško.

Također mu je određena globa od 21 milijun eura, koje si je prisvojio tijekom ilegalne transakcije 2007., naveo je sud.

Posao je izveden s Boškom Šrotom, koji je u to vrijeme bio generalni direktor Pivovarne Laško. On je osuđen na 5 godina i 10 mjeseci zatvora zbog ilegalne kupovine dionica i zloporabe vlasti. Ta kupovina je izazvala gubitak 24 milijuna eura za njegovo poduzeće.

Dvojica osuđenih su najavili da će se žaliti na presude.

Igora Bavčara smatraju jedinom od arhitekata neovisnosti Slovenije. Do 2002. je vodio pregovore za pristup Slovenije u Europsku uniju, da bi naglo izašao iz politike i preuzeo vodstvo Istrabenza.

U lipnju je isti ljubljanski sud osudio bivšeg premijera Janeza Janšu na dvije godine strogog zatvora i 37.000 eura globe zbog korupcije u sklopu ugovora o naoružanju vrijednog 278 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:26