MONSTRUM IZ LONDONA

Bivši taksist osuđen je za 19 zločina, a žrtve tvrde da je osam godina zatvora malo

Čovjek je odslužio kaznu i sad ga puštaju na uvjetnu slobodu. No kako je riječ o serijskom silovatelju, najava njegovog oslobađanja uzbunila je žrtve i digla na noge javnost u Velikoj Britaniji. Britanski mediji prenijeli su brojne izjave žena koje izražavaju šok i paniku. U pokušaju da spriječe njegovo oslobađanje, osam njegovih žrtava podnijelo je novu prijavu državnom odvjetništvu tražeći obnovu postupka. Policija je objavila da će ispitati sve nove optužbe.

John Worboys (60) uhićen je 2009. zbog više silovanja koje je počinio kao vozač taksija. Osuđen je za 19 napada na žene, ali se sumnja da je broj njegovih žrtava veći od stotine. Odslužio je manje od devet godina zatvora i morao bi, kao slobodan čovjek, dobiti priliku za nastavak svog života na slobodi. Iz zatvora bi trebao izaći krajem ovog mjeseca. Potpuno smo zgrožene, kaže za BBC Kim Harrison, zastupnica 11 žena koje su tužile Worboysa. On je osuđen za drogiranje, silovanje i seksualne napade na 12 žena, klijentica u njegovom taksiju. Rekao bi im da je dobio na lutriji i pozvao ih da proslave s njim tako što bi im ponudio čašu šampanjca. Međutim, unutra je bio sedativ. Većina njegovih žrtava jedva se sjeća ičega što se događalo prije nego što su se idućeg dana probudili u svom domu. Zbog toga i jest puno veći broj žrtava od broja slučajeva za koje je osuđen.

Opća sigurnost

Žrtve su sada zgrožene jer nisu ni pomišljale da bi silovatelj mogao tako brzo izaći na slobodu. Osuđen je na kaznu zatvora neodređenog trajanja, radi zaštite opće sigurnosti i javnog poretka - sve dok nadležne službe ne procijene da više ne predstavlja opasnost po žene. Uzbunu je izazvala i činjenica što je odluka o njegovom puštanju na uvjetnu slobodu tajna pa je tajno i obrazloženje, no jučer je britanska premijerka Theresa May s nje skinula oznaku tajnosti. Nakon što John Worboys bude pušten iz zatvora, bit će objavljeno stručno obrazloženje takve odluke. Premijerka je istaknula da je odlučna učiniti “sve što je potrebno” kako bi proces donošenja odluka o uvjetnom puštanju na slobodu u sličnim slučajevima bio što transparentniji, pa se očekuje da će do travnja biti promijenjen zakon koji to regulira, prenosi The Times.

Zasad se zna da će Worboys biti pušten pod točno određenim uvjetima, i ako ih prekrši, morat će se vratiti u zatvor. Jednom tjedno dužan se javiti svom supervizoru. U razgovoru za BBC Theresa May je rekla da poznaje jednu od žrtava taksista-silovatelja koja je za njegovo puštanje na slobodu saznala iz medija. Poručila je da će vlada učiniti sve da se žrtve u sličnim situacijama osjećaju sigurno i ne izgube povjerenje u pravdu. Šef komisije za uvjetno oslobađanje Nick Hardwick se sad ispričao žrtvama koje nisu obavijestili na vrijeme, pa su o oslobađanju čovjeka koji ih je napao saznali iz novina.

Nije priznao krivnju

Žrtve nisu uvjerene da je John Worboys doista odslužio svoje i da zaslužuje da bude pušten na slobodu. “On nikad nije priznao krivnju, dakle i dalje predstavlja opasnost po žene”, upozorava zastupnica taksistovih žrtava Kim Harrison.

U Velikoj Britaniji odluke o puštanju na uvjetnu slobo du donosi posebno tijelo. Šef te komisije Nick Hardwick još je u studenome izjavio kako smatra da bi sjednice na kojima se odlučuje o puštanju na uvjetnu slobodu trebale biti otvorene za javnost, a on se zalaže da i odluke i njihova obrazloženja također budu javni. Kazna koju je sud izrekao Johnu Worboysu nema gornje granice: osuđen je na najmanje osam godina zatvora - za jedno silovanje, pet seksualnih napada, jedan pokušaj napada i 12 slučajeva u kojima je drogirao putnice koje je želio silovati. To je ono za što je osuđen, no policija vjeruje da je napao više od stotinu žena. Slučaj je bio jako težak za procesuiranje, kaže istražitelj Tim Grattan Kane, koji je sudjelovao u prvoj istrazi o zločinima Johna Worboysa.

Odmah na početku imali su 83 žene koje su taksista optuživale da ih je napao i silovao, ali kako ih je taksist drogirao, mnoge nisu mogle dati podatke potrebne za dizanje optužnice. Worboys je 13 godina radio kao taksist u Londonu. Žrtve je obično kupio po West Endu. Carrie Symonds je imala 19 godina 2007. kad joj je Worboys stao dok je čekala noćni autobus i ponudio joj da će je odvesti kući. Za vrijeme vožnje hvalio joj se da je dobio puno novaca kockajući i pozvao je da proslavi s njim. Pozvao ju je da eksa votku u okladu za 50 funti - ako popije to piće, odvest će je kući besplatno, ponudio joj je. “Od tog trenutka ne sjećam se više ničega, i to je ono što me najviše brine”, ispričala je Syimonds, danas šefica odnosa s javnošću Konzervativne stranke.

Uvjerena sam da će ponovo napasti, kaže jedna od taksistovih žrtava, poznata kao DSD. “Ekstremno sam ljuta, ali ne i sasvim iznenađena što su me vlasti ponovo razočarale i propustile da me upozore kako bih se mogla pripremiti na tako groznu novost. Otkako sam za to čula, u stanju sam kompletnog šoka i panike”, ispričala je ta žena. Guardian prenosi da je ona tužila londonsku policiju jer nije istražila njezinu prijavu protiv taksista silovatelja. Kad sam im 2003., rekla da me je silovao, ističe ona, policajci su mi odgovorili da jedan vozač crnog, klasičnog londonskog taksija to naprosto ne bi napravio. Druga žrtva, poznata kao NBV, kaže da uopće nije u stanju gledati vijesti i čitati novine, zlo joj dođe kad samo čuje za silovanje. “Srce mi se smrzne kad čujem njegovo ime. Osjećam se loše ako mu vidim lice. On i dalje uništava moj život”, ispričala je novinarima.

Revizija

Odvjetnica Harriet Wistrich koja zastupa jednu od žrtava najavila je da će pokrenuti postupak revizije odluke o puštanju taksista na uvjetnu slobodu. Ona također priprema tužbu protiv komisije za oslobađanje zatvorenika zbog toga što su propustili informirati žrtve, koje su zbog toga doživjele dodatnu, izuzetno tešku traumu.

Zbog slučaja taksista silovatelja u Britaniji se postavlja pitanje i drugih osuđenika za posebno teška kaznena djela. Vanessa George (45) osuđena je za zlostavljanje djece u jaslicama u Plymouthu. Prošle godine joj je isteklo sedam godina minimalne kazne, ali je odbila puštanje na uvjetnu slobodu. Više od 3000 osuđenika u Britaniji je do kraja rujna bilo u zatvorima u sličnim uvjetima, da mogu biti pušteni tek kad se procijeni da više ne predstavljaju opasnost po druge.

Posebna komisija

Velika Britanija je 2005. uvela takve kazne, koje se izriču bez definiranog maksimalnog broja godina zatvora, gdje o tome hoće li netko biti pušten ili ne, odlučuje posebna komisija. Izriče se u posebno teškim slučajevima kad počinitelji predstavljaju opasnost i nakon što su izdržali kaznu. Nitko ne može biti oslobođen ako ne dokaže da više nije prijetnja drugima, a i kad izađe na slobodu, i najmanji ga prekršaj može vratiti u zatvor.

Za mnoge se ta presuda pretvara u doživotni zatvor, uz minimalne izglede da ispune uvjete za puštanje. Međutim, sudovi su počeli izricati jako puno takvih kazni, a neke s minimalnom kaznom od jedva 10-18 mjeseci. Takvi se sada u velikom broju puštaju iz zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:04