I ONI BITKE VODE

Bizarni rat posvađanih amiških skupina u Ohiju: Ponizili ih rezanjem brada i šišanjem kose

U nizu bizarnih napada jedna skupina amiša provalila je u domove nekoliko obitelji i odrezala muškarcima bradu, a ženama kosu
 AP

OHIO - Neobičan rat potresa tradicionalno mirnu i samozatajnu amišku zajednicu u američkoj saveznoj državi Ohio.

Trojica muškaraca optužena su nakon niza napada na obitelji iz sekte poznate po jednostavnom odijevanju i nekorištenju tehnologije na istoku Ohija. Muškarcima su u napadu odrezane brade, a ženama kosa.

Uhićeni muškarci su iz klana Begholtz, skupine koja se odvojila od glavne amiške zajednice u Ohiju, a vodi je biskup Sam Mullet koji je 2007. bio optužen za seksualno zlostavljanje djece. Policija vjeruje da su napadi osveta za izbacivanje klana iz amiške zajednice, što je uslijedilo nakon optužbi Mulleta za zlostavljanje. Među uhićenima su dvojica njegovih sinova.

Napad na vjeru

Rezanje brade i kose u slučaju amiša predstavlja ne samo fizički, nego i napad na vjeru. Naime, nakon vjenčanja amiši počinju puštati bradu, a udane žene prestaju rezati kosu, slijedeći biblijske naputke. Postupak napadača duboko je poniženje i uvreda.

- Jedan Amiš rekao mi je kako bi radije umro nego odrezao bradu - objasnio je Fred Abdalla, šerif okruga Jefferson u kojemu se dogodio posljednji napad.

Počinitelji su u utorak provalili u kuću amiškoag biskupa Myrona Millera i njegove supruge Arlene. Millera su izvukli iz kreveta za bradu i odveli ga u dvorište te mu pokušali odsjeći bradu. - Žestoko se borio pa su mu uspjeli odrezati samo jedan komad - ispričala je njegova supruga Arlene.

Stari par

U drugom su napadu stari par, koji je napustio klan Bergholz, napali vlastiti sinovi koji su ostali u otpadničkoj zajednici. Ocu su odrezali brkove, a majci obrijali glavu.

U ostalim su napadima žrtve bile i 13-godišnja djeca, a napadnuti su izbrojali 27 muškaraca koji su sudjelovali u napadima.

Arlene Miller navodi kako nije riječ o religijskoj svađi, nego su napadači kriminalci pa je zato par odlučio prijaviti slučaj policiji. Optuženi vođa otpadnika Sam Mullet kaže da je riječ o religijskoj svađi i da slučaj nije trebalo prijavljivati policiji. No, s njim se ne slaže Arlete Miller.

- Ovo nije vjerska svađa i mi smo u opasnosti. To je zločin iz mržnje - ustvrdila je Arlete Miller.

Klan Bergholz čini 16 obitelji koje su se odvojile i osnovale selo. Ostatak amiške zajednice tvrdi da je riječ o kultu i da Mullet koristi tehnike za ispiranje mozga svojih sljedbenika.

Amiši Ne idu u vojsku i ponizni su

Amiši pripadnici su kršćanskih amiških menonitskih konferencija u Sjevernoj Americi, koje su odvjetak anabaptističkog protestantizma u Falačkoj, Alzasu i Švicarskoj.

Ima ih oko 250.000.

Bogoslužni jezici su im nizozemski i njemački dijalekti.

Odbijaju Hochmut (oholost).

Cijene Demut (poniznost) i Gelassenheit (pristojnost, smirenost).

Nenasilje je njihovo poznato svojstvo: ne opiru se vlasti, odbijaju služiti vojsku.

Krste se ne prije navršenih 18 godina. Dotad se mogu ponašati neodgovorno, nakon toga moraju poštivati Ordnung (poredak) svoje crkve.

Doselili su u Pennsylvaniju u 17. st., pa se naselili i u Ohiu, Indiani, Iowi, Ilinoisu i Kanzasu. Više ih nema u Evropi.

Dijele se na više sljedbi. Najpoznatija: Stari amiši, poznati po odijevanju na način ranoga 19. stoljeća i po odbacivanju moderne tehnologije, poput automobila i telefona.

Prvi amandman Ustava SAD-a jamči im vjersku slobodu i ravnopravnost, pa je to vjerojatno razlog što su opstali samo u Sjevernoj Americi.

Zatvorena su skupina, koja se ženi između sebe, pa se tvrdi da to pridonosi većem postotku genetskih oboljenja. S druge strane imaju osjetno manji postotak neoplazija, kao što su rak ili limfom.

Kontrola začeća nije zabranjena niti se smatra nemoralnom, ali je uglavnom ne provode ni na koji način.

Obrazovanje obično završavaju u osmom stupnju, što je pandan osmog razreda osnovne škole u nas.

Individualizam nije na cijeni među amišima.

Amman (Jacob) bio je švicarski menonitski propovjednik u 17. st. Amiši su njegovi sljedbenici. (Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:40