SASTANAK U MINSKU S JOHNOM BOLTONOM

BJELORUSKI PREDSJEDNIK ŽELI RESETIRATI VEZE SA SAD-om Lukašenko, koji je godinama bio u lošim odnosima sa Zapadom, želi 'otvoriti nove stranice'

Aleksander Lukašenko i Johnom Boltonom
 Nikolai Petrov/BelTA/Handout / VIA REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je savjetniku za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Johnu Boltonu, na razgovorima u Minsku u četvrtak, da želi resetirati veze sa SAD-om, prenosi novinska agencija TASS.

Bolton je najviši američki dužnosnik, koji je u zadnjih nekoliko godina posjetio Bjelorusiju, a njegov bi posjet mogao zasmetati Moskvi, koja tradicionalno smatra bivše sovjetske republike svojom interesnom sferom.

"Unatoč buci oko vašeg posjeta, postoji mnogo pozitivnih strana posjeta, pogotovo za Bjelorusiju", rekao je Lukašenko.

"Pozitivno je da smo, nakon pogoršavanja odnosa sa SAD-om, dosljedno predložili zatvaranje ovih loših stranica i otvaranje novih", dodao je Lukašenko.

Lukašenko je godinama u lošim odnosima sa Zapadom, zbog kršenja ljudskih prava i suzbijanja oporbenog djelovanja.

Bjeloruski je predsjednik sebe opisao kao "posljednjeg diktatora u Europi".

Uoči susreta, Bolton je rekao novinarima u Moldovi u četvrtak, kako je planirao upozoriti Lukašenka o sigurnosnoj prijetnji Rusije za Minsk.

"Mislili smo da je, u svjetlu stvari koje smo čuli od Moskve, važno otići u Bjelorusiju i razgovarati o njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", rekao je.

Savez Rusije i Bjelorusije nadržavni je entitet, nastao u 90-ima, koji predstavlja, uvelike, simboličnu uniju dviju država, ali se u posljednje vrijeme govori o većoj integraciji, što je izazvalo zabrinutost, zbog otvaranja mogućnosti tihe moskovske aneksije.

Rusija promatra Bjelorusiju kao tampon zonu između svoje zapadne granice i Europe, ali niječe da postoji išta nepovoljno u projektu unije dviju država te navodi da je Bjelorusija blizak i vrijedan saveznik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:27