INICIJATIVA ZELENSKOG

Bjelorusija spremna biti domaćin novih mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije

 REUTERS

Bjelorusija je spremna biti domaćin nove runde ukrajinsko-ruskih mirovnih pregovora na koje je u ponedjeljak pozvao ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Zelenski je ranije u ponedjeljak izjavio da je spreman sastati se s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u Minsku na razgovorima koji bi, kako je objasnio, također trebali uključiti Njemačku, Veliku Britaniju, SAD i Francusku.

"Naš predsjednik apsolutno podržava prijedlog Zelenskija", priopćeno je iz ureda bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

"Ne možemo jedni druge gledati preko nišana. Treba sjesti za stol i riješiti probleme koji su se nagomilali", dodaje se u priopćenju.

Kremlj je priopćio da će razmotriti ponudu ukrajinskog predsjednika o razgovorima u novom formatu u Minsku.

Bjelorusija i Rusija su vrlo bliski saveznici. Minsk je i prije četiri godine na mirovnim pregovorima koji su urodili prekidom vatre ugostio predsjednika Ukrajine i Rusije te čelnika Francuske i Njemačke.

"Minsk nije samo spreman. Bjelorusko vodstvo je uvijek govorilo da je spremno sve učiniti kako bi se u Ukrajinu što prije vratio mir", kazao je Vladimir Makei, vodeći bjeloruski diplomat.

Zelenski je, nakon što je pozvao na obnovu mirovnih pregovora s Putinom, ustvrdio da Ukrajina ide prema "održivom prekidu vatre s pobunjenicima koje podržava Rusija".

Također je ponovio da sankcije Rusiji moraju ostati na snazi sve dok se ne postigne puni teritorijalni integritet Ukrajine.

"Politika sankcija je posljednje civilizirano oruđe za postizanje mira", poručio je Zelenski na sastanku s vodećim diplomatima EU u Kijevu.

Zahvalio je Uniji na pomoći u obnovi područja pogođenih sukobom i potpori protukorupcijskim reformama.

Odnosi između Ukrajine i Rusije jako su zategnuti otkad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. i podržala naoružane separatiste u regiji Donbas na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je ubijeno 13.000 ljudi.

Sporazum o primirju potpisan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. uz francusku i njemačku potporu imao je samo ograničeni uspjeh u okončanju neprijateljstava.

"Ovo je nova inicijativa. Naravno da će biti razmotrena, ali zasad ne mogu dati nikakav odgovor", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, a prenosi agencija TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:10