STRAŠNE PRIČE

BOLNICE U SLOVAČKOJ NA SILU ZADRŽAVAJU ŽENE I BEBE NAKON PORODA Najpogođenije su Romkinje koje se u bolnicama često tuče i vrijeđa

 
 Profimedia, Sciencephoto RM

Monika Krcova nije željela slijediti upute liječnika i ostati u bolnici četiri dana nakon rođenja njezinog trećeg djeteta, pa je zato pobjegla, piše AP News.

Baš kao i mnogi drugi Romi, i ona prepričava užasne priče o porodima u bolnicama: kako su je liječnici u bolnici Kezmarok u istočnoj Slovačkoj tijekom poroda opetovano pljuskali po licu i nogama, kako su vikali na nju zato što nije znala tiskati kako treba, kako je u danima nakon poroda bila izložena rasističkim uvredama i kako su joj uskraćivali lijekove protiv bolova.

Krcova je znala da joj bolničko osoblje neće dozvoliti da napusti bolnicu dva dana nakon poroda, pa je pričekala vrijeme za posjete i iskrala se iz bolnice - sama.

Slovačko ministarstvo zdravstva preporučuje da majke i tek rođena djeca ostanu u bolnici četiri dana nakon poroda, no mnoge bolnice su to pretvorile u obavezu želeći tako više naplatiti od osiguranja.

Istražitelji Associated Pressa otkrili su da su žene i bebe u slovačkim bolnicama često, posve rutinski i neopravdano, zadržavane u bolnicama. Posebno pate Romkinje koje su osim toga često izložene i rasističkim uvredama. Osim toga, one su često siromašne, a ako napuste bolnicu bez liječničkog odobrenja, vlada im uskraćuje i financijsku pomoć za novorođenčad koja iznosi nekoliko stotina eura.

Kad se nakon nekoliko dana Krcova vratila po svoje dijete, bolnica joj je naplatila ilegalnu kaznu od 20 eura.

'To je zapravo bila kazna. Ako ste ti i dijete zdravi, nema nikakvog razloga da ostanete duže u bolnici. To je poput zatvora', kaže Krcova.

U listopadu je AP izvijestio o toma da bolnice u više od 30 zemalja ilegalno zadržavaju pacijente koji ne mogu platiti bolnički račun. Među tim državama su Kenija, Kongo, Indija, Filipini i Bolivija. Iako postoje neke razlike, stručnjaci kažu da je situacija u Slovačkoj, baš kao i nekim drugim istočnoeuropskim zemljama poput Bugarske i Češke, slična bolničkom zatvaranju.

'Zadržavanje pacijenata u bolnicama u Africi radi se zbog novca, no u Slovačkoj je u pitanju moć', kaže Zuzana Kriskova, aktivistica za prava majki. 'Rodiljama se krše osnovna ljudska prava jer nemaju slobodu kretanja i ne mogu odlučiti o tome kako žele da im dijete bude tretirano.'

Američko udruženje opstetričara i ginekologa kaže da žene bez zdravstvenih problema, mogu nakon poroda biti otpuštene kući nakon dva dana. Britanija preporučuje da žene nakon poroda ostanu u bolnici barem šest sati nakon poroda, no mogu otići kad god žele. Međunarodni zakoni izričito brane prisilno zadržavanje rodilja i njihove djece u bolnicama sve dok ne postoji opasnost po njihovo zdravlje.

No slovački liječnici tvrde kako je zadržavanje djece u bolnici obavezno radi provođenja raznih testova. Ministarstvo zdravstva kaže kako planira smanjiti preporučeno vrijeme boravka u bolnici nakon poroda na tri dana, no naglašava da nove majke moraju slijediti upute liječnika o tome kad smiju s djetetom otići kući.

'Ne znam za nikakav medicinski razlog radi kojega bi se žene trebalo zadržavati u bolnici. Onu su praktički otete i zadržane ondje bez pristanka', kaže Mindy Roseman, stručnjakinja za zdravstvo i ljudska prava s pravnog fakulteta na Yaleu.

Bolnice i osiguravajuće kuće tu igraju presudnu ulogu. Mnoge bolnice dobivaju izdašne naknade ako zadrže majke i djecu četiri dana nakon poroda.

Dovera, najveća osiguravajuća kuća u Slovačkoj, kaže da bolnicama isplaćuje naknadu odvojeno za rodilje i za bebe te da je minimalni ostanak u bolnici za oboje četiri dana, no da majke mogu otići i ranije ako im to odobre liječnici.

Situacija je teža za Rome koji su već generacijama diskriminirani u brojnim sektorima, a ponajviše u bolnicama.

Mnoge Romkinje koje su napustile bolnice kažu da su bile zlostavljane, vezane, da se na njih vikalo ili ih se ignoriralo ako su trebale medicinsku skrb, pa čak i tijekom poroda. Neke kažu da su često po dvije žene nagurane u jedan krevet zajedno s djecom, druge pak kažu da im se medicinsko osoblje smijalo te da su im govorili da su prljave i da imaju previše djece. Mnoge žene su odbile dati svoje puno ime, bojeći se odmazde lokalnih vlasti.

'Rome tretiraju gore od pasa', kaže Krcova kojoj je bilo dopušteno vidjeti novorođenče tek dva dana nakon rođenja. Više se ne boji lokalne bolnice jer ne planira imati više djece, no strah ju je za kćer Ivanu koja je ponovno trudna, a koju su tijekom prošlog poroda sestre u bolnici tukle.

Jedna Romkinja ispričala je da je pobjegla iz Kezmarok bolnice nakon rođenja blizanaca, no tad se razboljela i nije mogla doći do njih sljedećih deset dana. Za to vrijeme, djecu su poslali u sirotište i majka ih otad više nije vidjela. Nije otkrila svoje ime bojeći se da da bi bolnica mogla odbiti liječiti članove njezine obitelji. Maria Lumkova, romska zdravstvena asistentica, kaže da se u selu u kojem radi u prosjeku dogode tri takva slučaja godišnje.

Alzbeta Siva, glasnogovornica bolnice Kezmarok, kaže da romska djeca doista mogu biti poslana u sirotište no samo u 'vrlo rijetkim slučajevima'. Također priznaje i da medicinsko osoblje tu i tamo udari koju Romkinju tijekom poroda, no također 'vrlo rijetko'.

Sredinom studenog, u bolnici Kezmarok zadržano je četiri od 17 rođene djece nakon što su njihova majke otišla. Siva kaže da je svakodnevna pojava da Romkinje bježe iz bolnice te da im bolnica naplaćuje 4 eura za svaki dan što bolnica zadrži njihovo dijete.

Službeni podaci govore da između 10 i 25 posto Romkinja pobjegne iz bolnice bez svoje djece dva dana nakon poroda.

Neki liječnici kažu i da Romkinje iskorištavaju ovakvu situaciju. Doktor Jozef Adam, šef ginekologije u J.A.Reiman sveučilišnoj bolnici u Presovu, kaže da žene odlaze iz bolnice jer se boje da će im muževi biti nevjerni dok su ove u bolnici. 'One bježe da bi bile sa svojim muževima i znaju da će se bolničko osoblje pobrinuti za djecu.'

2014. je slovačka vlada izglasala zakon prema kojem bi žene koje pobjegnu iz bolnice bez liječničkog odobrenja bile novčano kažnjene i to na način da bi im se uskratila novčana pomoć za novorođenče, a koja može iznositi i do 800 eura. Kritičari takvog poteza kažu da on diskriminira Rome jer su oni često u težoj financijskoj situaciji.

No čak se i bjelkinje iz dobrostojećih obitelji žale da slovačke bolnice zadržavaju djecu duže nego je potrebno.

Renata Kupcova Kazimirova rodila je kćerku Sonu u studenom i tada joj je bilo rečeno da su obje zdrave. No kad je sljedeći dan rekla svojim liječnicima da želi otići, oni su je pokušali spriječiti.

'Rekli su mi da žena nakon poroda nije sposobna donijeti takvu odluku, a mom su mužu rekli da nema šanse da otpuste dijete.'

Sljedeća tri dana, Kazimirova i njezin muž imali su niz sukoba s liječnicima koji su čak prijetili da će zvati policiju i socijalnu službu ako par pokuša otići sa svojom bebom.

'Stalno sam plakala. Nisam imala mogućnosti zaštititi svoje dijete i odvesti je kući', kaže Kazimirova.

U teoriji, žene koje žele napustiti bolnicu prije nego liječnici preporučuju, moraju potpisati dokument kojim potvrđuju da su svjesni liječničke preporuke no da svejedno žele otići.

'Ako žena inzistira da ode iz bolnice, tad počinje psihološki teror', kaže Zuzana Kostkova, primalja u sveučilišnoj bolnici u Bratislavi.

'Igrat će se s majčinim strahovima i reći joj stvari poput 'što ako dijete ima problema sa srcem?', oklijevat će da donesu formular koji treba ispuniti i slično. U praksi, ženama je skoro nemoguće otići iz ranije bolnice.'

Da bi izbjegla probleme u slovačkim bolnicama, Kostkova je odlučila dijete roditi u obližnjoj Austriji. No većina Romkinja nema financijskih sredstava za takvo što.

Jarmila Noskova, Romkinja trenutno trudna sa svojim sedmim djetetom, kaže da je nakon svakog poroda danima plakala jer je morala ostati u bolnici, a bojala se otići ranije da osoblje bolnice ne bi zvalo policiju.

'Rekli su mi da moram ostati u bolnici pa sam to otrpjela radio svoje djece', kaže Noskova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04