ZA VRIJEME FRANCA

LIJEČNIK KRAO I PRODAVAO NOVOROĐENČAD U utorak prvo suđenje za krađu beba tijekom diktature u Španjolskoj

 Getty Images

Bivši liječnik 85-godišnji Eduardo Vela mora se u utorak pojaviti na sudu u Madridu nakon što je optužen da je ukrao novoređenče majci te je predao drugoj ženi, što je praksa za koju se vjeruje da je utjecala na tisuće obitelji tijekom diktature u Španjolskoj.

Vela, koji je kao specijalist za porođaje radio u bolnici San Ramon u Madridu, bit će prva osoba kojoj se sudi za „krađu beba“, crnom poglavlju represivnog razdoblja od 1939. do 1975. pod vlašću generala Francisca Franca.

Vela je osumnjičen da je 1969. godine sudjelovao u krađi Inés Madrigal, danas 49-godišnje žene. Madrigal ga je optužila za krivotvorenje potvrde u kojoj je navedeno da je njezina posvojiteljica biološka majka. Žena koja ju je usvojila je u međuvremenu umrla.

No kada je Madrigal napunila 18 godina ta joj je žena rekla da je posvojena. Godine 2010. Madrigal je pročitala jedan članak o „ukradenim bebama“, aferi u bolnici gdje je rođena. To je mjesto bilo središnja točka trgovinom bebama tijekom 1960-ih i 1970-ih.

„Pomislila sam...moj Bože, nemoj mi reći da je to bio slučaj i samnom“, rekla je Madrigal. Ona je zaposlena na željeznici i živi u jugoistočnoj pokrajini Murciji. Kaže da je kopala te otkrila kako je njezin rodni list falsificiran.

„To mi je bio težak udarac“, napomenula je.

Eduardu Veli će se suditi za krivotvorenje službenih dokumenata, nezakonito posvajanje, nezakonito zadržavanje djeteta te za krivotvorenje registracije rođenja. Njegov odvjetnik Rafael Casas nije odgovorio kada ga je kontaktirao AFP.

On je tražio da njegov klijent bude izuzet od suđenja zbog narušenog zdravlja uslijed starosti. Vela je tvrdio da je dementan no ministarstvo pravosuđa je nakon liječničkih pregleda ustanovilo da mu „fizičko i psihološko zdravstveno stanje dopušta da bude ispitan“ na sudu.

Vela je lažnoj majci, Inés Pérez, bio rekao da odglumi trudnoću te da mu se javi jedino ako se njezina posvojena kći razboli, ispričala je Madrigal. Tako nitko ne bi otkrio što se dogodilo.

U optužnici se navodi kako je Vela stupio u kontakt s Pérezovima preko jednog svećenika koji je supružnicima bio rekao da ima „poklon“ za njih. Taj poklon bila je Inés Madrigal koja sada vodi sudski postupak.

Državno tužiteljstvo za Velu traži kaznu zatvora u trajanju od 11 godina te novčanu kaznu od 15.000 eura.

Udruge osoba sa sličnim optužbama tvrde da je sudovima dostavljeno oko 2.000 drugih tužbi no da niti jedna nije dosad rezultirala pokretanjem sudskog postupka. Slučajevi bi bili odbačeni zbog nedostatka dokaza ili zato što bi suci presudili da je nastupila zastara, kaže Soledad Luque, voditeljica udruge „Sve ukradene bebe su također moja djeca“.

Luque, učiteljica fonetike, traži svog brata blizanca koji je nestao 1969. u madridskom rodilištu pod sumnjivim okolnostima. Kao i u drugim slučajevima, liječnici su rekli roditeljima da je on umro čim se rodio, bez davanja dokaza, ispričala je Luque.

Ta je praksa počela nakon što je general Franco pobijedio u građanskom ratu pa 1939. sa svojim Konzervativcima došao na vlast. Luque smatra da je cilj bio kazniti poražene Republikance – socijaliste, komuniste i liberale – te ih spriječiti od prenošenja „crvenog gena“ marksizma na svoju djecu.

Spominje se, međutim, i nepolitički razlog. Roditelji koji nisu mogli imati djecu na ovaj način su naprosto dobivali djecu. Zauzvrat bi uglavnom davali novac.

Tijekom 1950-ih su liječnici, medicinske sestre, časne sestre i svećenici uzimali bebe rođene u siromašnim obiteljima iz rodilišta te ih davali neplodnim parovima bliskima režimu, pokazuju medijski napisi kojima je 2000. godine buknula ova afera.

Sustav je nadživio Francovu smrt 1975. te nastavio s ilegalnom trgovinom bebama do 1987. kada je novi zakon počeo regulirati posvajanje djece. Aktivisti i povjesničari procjenjuju da su deseci tisuća beba mogli biti ukradeni tijekom nekoliko desetljeća.

„Ako Vela kaže sve što mora reći, to bi moglo otvoriti vrata drugih slučajeva te dovesti do novih suđenja“, rekla je Luque.

Madrigal pak napominje da nije pokrenula sudski proces motivirana isključivo svojim slučajem nego i „zbog svih ljudi koji će doći kasnije“. „To bi bilo moje najveće postignuće“, rekla dodavši kako je razočarana mišlju da nikada neće saznati tko je njezina biološka majka.

„Eduardo Vela...mi nikada neće reći u kakvim me okolnostima oduzeo iz naručja majke“, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:55