KAKO SE JELO

BRATSTVO I JEDINSTVO ZA STOLOM Kako su ćevapi, burek i sarma postali simboli ex-Yu kuhinje: Nakon raspada SFRJ počela je bitka za gastro naslijeđe

Josip Broz Tito (na čelu stola)
 colaimages / Alamy / Alamy / Profimedia

"Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom - hrana u socijalističkoj Jugoslaviji" prvi je nedavno izdani zbornik znanstvenih radova koji otkriva tajne socijalističke društvene prehrane, ali i povijest ćevapa, bureka, sarme, ajvara, kranjske kobasice i ostalih gastro simbola bivše države.

Riječ je o zborniku radova nastalih u sklopu projekta Humboldtova sveučilišta u Berlinu koji je objavljen u nakladi zagrebačke Srednje Europe.

Stvaranje zbornika "Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom", kako ističu neki od autora, ima i simbolički karakter. Knjiga koju krasi naslovnica s maršalom Titom dok "vrti ražanj" nastala je na višegodišnjem projektu koji su "kuhali" znanstvenici sa sveučilišta i instituta u Zagrebu, Beogradu, Kopru, Puli, Sarajevu te Skopju.

No ova posljednja "...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 15:30