PARLAMENTARNI IZBORI

BRITANSKA PREMIJERKA TRAŽIT ĆE OD KRALJICE MANDAT ZA SASTAVLJANJE VLADE Je li Theresa May pronašla koalicijskog partnera?

 REUTERS

ZAGREB/LONDON - Britanska premijerka Theresa May trebala bi u petak otići u Buckinghamsku palaču i susresti se s kraljicom Elizabetom II., javio je BBC, dodajući da May odlazi kraljici uvjerena da može sastaviti vladu.

Konzervativci Therese May dobili su na prijevremenim izborima u četvrtak 318 mjesta u parlamentu, laburisti 261, škotski SNP 35, liberalni demokrati 12, sjevernoirska protestantska stranka DUP 10 i ostali 13 mjesta, rezultati su nakon prebrojavanja glasova u 649 od 650 izbornih jedinica.

Konzervativci su izgubili petnaestak mjesta u parlamentu u kojem su dosad imali apsolutnu većinu od 330 mjesta koju je May željela dodatno ojačati uoči početka pregovora o Brexitu 19. lipnja. Međutim, nije ih dobila ni 326 koliko joj je trebalo za apsolutnu većinu.

Kao rezultat razgovora posljednjih sati s DUP-om, izgleda da će oni dati potporu premijerki May, kaže BBC.

"DUP ne želi da Theresa May napusti dužnost i nema želju surađivati s (kandidatom laburista) Jeremyjem Corbynom", dodaje taj britanski medij.

Istodobno, predsjednik britanske euroskeptične stranke UKIP Paul Nuttall podnio je ostavku nakon katastrofalnog stranačkog rezultata na prijevremenim izborima.

Nijedan kandidat UKIP-a nije osvojio mandat u parlamentu, a stranka je na nacionalnoj razini s 13 posto osvojenih glasova prije dvije godine pala na samo dva posto.

Nuttall, koji je na mjestu predsjednika stranke naslijedio Nigela Faragea, kazao je da će bez obzira na ove rezultate UKIP ostati relevantan kao "pas čuvar Brexita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:02