SMRTONOSNA PRIJEVARA

Britanska tvrtka Iraku prodala detektore za eksploziv koji ne otkrivaju ništa

 AFP

LONDON - Britanska je policija uhitila direktora tvrtke koja je izvozila ručni detektor za eksploziv u 20 zemalja, uključujući Irak i Afganistan, nakon što se uspostavilo da je riječ o golemoj prijevari.

Jim McCormick (53), direktor tvrtke ATSC iz Somerseta, uhićen je nakon što su novinari BBC-ja detektor, koji navodno djeluje na principu sličnom rašljama, odnijeli na analizu u kompjutorski laboratorij na Cambridgeu, gdje se pokazalo da ključna elektronska komponenta uređaja koji bi trebao detektirati podmetnute bombe nije ništa drugo nego čip koji se u trgovinama koristi za sprečavanje krađa.

Sada postoji zabrinutost da su zbog detektora ADE-651, koji zapravo nisu otkrivali bombe, poginule stotine ljudi. Britanija je stoga zabranila daljnji izvoz uređaja.

No, kada je britansko veleposlanstvo u Bagdadu upozorilo iračke vlasti na ovaj problem, tamošnji je ministar unutarnjih poslova Džavad al-Bolani priopćio da su ti instrumenti “uspjeli spriječiti i detektirati više od 16.000 bombi koje bi bile prijetnja životima ljudi, a zahvaljujući njima deminirano je više od 733 automobila bombi”.

- Irak se smatra tržištem za mnoge kompanije koje proizvode takve uređaje, a postoje i druge konkurentske tvrtke koje pokušavaju oklevetati djelotvornost tih instrumenata koje kupuje vlada. Djelotvornost tog instrumenta ovisi o obučenosti korisnika - rekao je.

Prve su se sumnje u djelotvornost britanskog detektora pojavile u studenome, kada je New York Times izvijestio da je američka vojska procijenila da su ti uređaji beskorisni. Iako je tvrtka tvrdila da detektor, koji se koristi na brojnim kontrolnim točkama u Iraku, može zamijetiti male količine eksploziva s udaljenosti od jednog kilometra na tlu i tri iz zraka, pokraj njega su u listopadu nezamijećeno prošle dvije tone eksploziva kojim su bombaši samoubojice u napadu na tri ministarstva u Bagdadu ubili 155 ljudi. Jednako tako, u prosincu uređaji nisu reagirali na eksploziv za višestruke napade u kojima je bilo 120 mrtvih.

Irački premijer Nuri al-Maliki naredio je istragu. Njegova je vlada kupila 1500 detektora po 45.000 funti za komad, iako su se drugim zemljama prodavali i po 15.000 funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:52