PIŠE DAVID CAMERON

BRITANSKI PREMIJER EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI Hrvati, dođite! Shakespearea ćemo slaviti u 70 država

 Reuters

Ovogodišnja 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea nije samo prigoda da se prisjetimo jednoga od najvećih dramatičara svih vremena nego i trenutak u kojem slavimo izvanredan i trajni utjecaj čovjeka koji, poslužit ćemo se njegovim opisom Julija Cezara, ‘opkoračuje taj uskogrudni svijet kao Kolos’ (prijevod: Mate Maras).

Shakespeareovo nasljeđe je bez premca: njegova djela prevedena su na više od stotinu jezika, a polovica školske djece u svijetu ih proučava. Jedan od njegovih suvremenika, Ben Jonson, rekao je: ‘Shakespeare nije za jedno doba, nego za sva vremena. On danas živi u našem jeziku, našoj kulturi, našem društvu i kroz trajni utjecaj na obrazovanje’.

Svjetski jezik

Shakespeare je odigrao ključnu ulogu u stvaranju modernoga engleskoga jezika i pomogao mu postati svjetski jezik. Prvi veliki rječnik kojega je uredio Samuel Johnson oslanjao se na Shakespearea više nego na bilo kojega drugoga pisca. Tri tisuće novih riječi i fraza najprije su se pojavile tiskane u Shakespeareovim djelima. Sjećam se još iz djetinjstva koliko njih se prvi put pojavilo u Henriku V. Riječi poput malodušan, lišiti, ovisnost, nepomičan, preskakivati ili fraze poput ‘još jedanput na ždrijelo’, ‘šačica braće’ i ‘zlatno srce’ sve su ušle u naš jezik bez potrebe za objašnjavanjem konteksta u kojem su nastale. Shakespeare je također prvi koristio inovativnu upotrebu gramatičke forme i strukture, poput stihova bez rime, superlativa i spajanja postojećih riječi kako bi tvorio nove poput krvlju omašten, a nadmoć njegovih djela učinila je mnogo i na standardiziranju pravopisa i gramatike.

Ali, Shakespeareov utjecaj osjeća se i puno šire od samoga utjecaja na jezik. Njegove riječi, njegovi zapleti i likovi ostaju kao vječna inspiracija u našoj kulturi i širem društvu. Dok je Nelson Mandela bio u zatvoru na Robben Islandu, često je koristio citat iz Julija Cezara: ‘Kukavice umru mnogo puta prije svoje smrti; junak nikada ne okusi smrti osim jedanput’ (prijevod: Mate Maras). I pjesma Kate Tempest ‘Moj Shakespeare’ opisuje vječnu prisutnost Shakespearea kada ona kaže da je Shakespeare ‘u svakom ljubavniku koji je usamljeno stajao pod prozorom… svakoj ljubomornoj riječi izgovorenoj šaptom i svakom duhu koji ne može pronaći svoj mir’. Shakespeareov utjecaj vidi se svugdje, od Dickensa i Goethea do Čajkovskog, Verdija i Brahmsa, od ‘Priče sa zapadne strane’ do ‘Mišolovke’ Agathe Christie, priče koja je inspirirana ‘Hamletom’ i najduže je izvođena kazališna predstava na londonskom West Endu. Dok njegove originalne drame nastavljaju zabavljati milijune u cijelom svijetu, od predstava u školskim dvoranama pa sve do prošlogodišnjih noćnih redova u kojima su stotine ljudi čekali u nadi da će dobiti karte za predstavu ‘Hamleta’ u londonskom Barbican centru kako bi vidjeli Benedicta Cumberbatcha u glavnoj ulozi.

Jedno od vjerojatno najuzbudljivijih utjecaja Shakespeareovog nasljeđa je ono na obrazovanje. Kao što je vidljivo iz obrazovnih programa kazališta Royal Shakespeare Company i Shakespeareovog Globa te britanskih organizacija poput Shakespeare Schools Festival, proučavanje i izvođenje Shakespearea pomaže povećanju pismenosti i osjećaja sigurnosti te pridonosi boljim postignućima u obrazovanju.

Turneja po Kini

Stoga, ovoga 5. siječnja, na Tri kralja i svaki dan kroz cijelu 2016. godinu, Britanija vas poziva da nam se pridružite u obilježavanju života i nasljeđa Williama Shakespearea. Danas započinjemo s uzbudljivim globalnim programom aktivnosti i događaja pod nazivom Shakespeare Lives (Shakespeare živi), kojim želimo ukazati na njegov trajni utjecaj te iskoristiti Shakespearea kao temu za edukacijski materijal kojim želimo dati doprinos projektu opismenjavanja u svijetu.

Program aktivnosti odvijat će se u u više od sedamdeset zemalja pod vodstvom British Councila i naše marketinške kampanje GREAT Britain. Kroz program ćemo vas pozvati da svoj najdraži trenutak iz Shakespearea podijelite na društvenim mrežama, moći ćete pogledati neke nikada prije viđene kazališne predstave na filmu i online, posjetiti izložbe i sudjelovati u radionicama i raspravama te dobiti pristup novim edukacijskim materijalima na temu Shakespearea kako biste se uhvatili u koštac s engleskim jezikom.

Royal Shakespeare Company otići će na turneju po Kini, a Shakespeareovo kazalište Globe nastupat će po cijelom svijetu, od Iraka do Danske, mladi u Zimbabveu napravit će svoju izvedbu Shakespearea. Kampanja na društvenim mrežama Play Your Part (Odigraj svoju ulogu) pozvat će vas da iskoristite svoj kreativni potencijal i date osobnu posvetu bardu te ćemo u suradnji s britanskom organizacijom Voluntary Services Oversesas pridonijeti podizanju svijesti o ogromnom globalnom izazovu dječje nepismenosti i iskoristiti Shakespearea kako bismo povećali obrazovne mogućnosti djece u cijelom svijetu.

Vaša uloga

Osim njegova velikog dara našem jeziku, oživljavanju naše povijesti, njegova trajnog utjecaja na našu kulturu i sposobnosti da utječe na obrazovanje, preostaje još i Shakespeareova ogromna moć da nam služi kao inspiracija. Od najpoznatije ljubavne priče do najveće tragedije, od najsnažnijih fantazija do najhumornijih komedija i od najpamtljivijih govora do mnogih legendarnih likova, u Williamu Shakespeareu imamo jednoga čovjeka čija ogromna imaginacija, bezgranična kreativnost i instinkt za čovječanstvo obuhvaća cjelovito ljudsko iskustvo na način kako to nitko nije učinio ni prije ni poslije njega.

Stoga, kako god odlučite odigrati svoju ulogu, pozivamo vas da nam se u 2016. pridružite u ovoj jedinstvenoj prigodi u kojoj obilježavamo život i trajno nasljeđe ovoga čovjeka. Vodeći se njegovim stihom ‘cijeli svijet je pozornica’, doprinesimo zajedno da kroz njegovo nasljeđe Shakespeare uistinu i dalje živi.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:39