POTRAGA JOŠ UVIJEK TRAJE

BROJ POGINULIH OD ERUPCIJE VULKANA NA NOVOM ZELANDU PORASTAO NA 16 Ronioci kod vulkana na Bijelom otoku nisu pronašli tijela dvije posljednje osobe

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2019. u 11:29

A satellite imagery of the White Island volcano, also known as Whakaari, taken on December 11, 2019 following its eruption in New Zealand. Satellite image ©2019 Maxar Technologies/via REUTERS ATTTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED
Maxar Technologies / REUTERS

Satelitska snimka erupcije Whakaarija

Ronioci kod vulkana na novozelandskom Bijelom otoku nisu pronašli tijela dvije posljednje osobe nestale u erupciji u ponedjeljak, objavila je u nedjelju lokalna policija, a broj žrtava porastao je na 16 nakon što je ozlijedama podlegla jedna osoba.

Osoba, čiji identitet nije objavljen, umrla je u bolnici u Australiji.

Još dvadesetak ljudi je zbog teških opeklina na odjelima intenzivne skrbi u Australiji i na Novom Zelandu.

U međuvremenu se nastavila operacija na vulkanskom otoku, ali spasioci nisu uspjeli locirati dva preostala tijela.

Dužnosnici vjeruju da su tijela u moru. Ronioci su u subotu u vodama oko vulkana uspjeli su pronaći samo jedno tijelo koje je dan nakon erupcije viđeno kako pluta.

"Istraživačka ekipa je razočarana. Potpuno razumijemo do koje mjere je to teško za bližnje", rekao je zamjenik policijskog zapovjednika Mike Clement nakon povratka ekipe osam policajca.

Dodao je da se policija i dalje nada da će pronaći tijela nestalih.

Znanstvenici navode da je u odnosu na ponedjeljak aktivnost vulkana oslabila, ali da i dalje postoji opasnost erupcije.

Vlasti su pod pritiskom obitelji pristale izvesti operaciju premda je opasnost od nove erupcije bila procijenjena između 50 i 60 posto.

Bijeli otok odnosno Whakaari na maorskom nalazi se na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po čestim potresima i vulkanskim erupcijama.

U trenutku erupcije na otoku je bilo 47 turista i vodiča iz Australije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Malezije i Novog Zelanda.

Turisti posjećuju taj otok u privatnom vlasništvu već više od 30 godina.

Vulkan na Bijelom otoku jedan je od najaktivnijih vulkana na Novom Zelandu i popularna je turistička destinacija.

Iako tlo zna podrhtavati, posljednja smrtonosna erupcija dogodila se 1914., kada je poginulo 12 rudara.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo