KORONAVIRUS

BURA U BRITANIJI ZBOG POTEZA NAJBLIŽEG PREMIJEROVA SAVJETNIKA Dok ga Boris brani zbog kršenja mjera, mediji i javnost ga ne štede

 
Dominic Cummings
 AFP

Britanska vlada u utorak nastavlja braniti "integritet" Dominica Cummingsa, najbližeg premijerovog savjetnika, od kritika da je prekršio mjere karantene uvedene zbog Covida-19, no bura u medijima oko njegovog ponašanja i izostanka isprike se ne stišava.

Cummings se našao na udaru kritika nakon što je otkriveno da je, usprkos mjerama ograničenja kretanja, odlučio napustiti London i odvesti se 400 kilometara na sjever Engleske kako bi svog 4-godišnjeg sina ostavio obitelji na čuvanje.

Svoju odluku je obrazložio time da on i supruga, koja je tada bila bolesna, u slučaju da se razbole od Covida-19 ne mogu za sina u Londonu organizirati adekvatnu skrb, smatrajući da je to bilo "razborito" razmišljanje.

Njegov slučaj, međutim, i dalje puni novinske stupce te mu više britanskih dnevnih listova danas zamjera izostanak bilo kakve isprike i žaljenja zbog načina na koji se ponio, zbog čega je najava vlade o otvaranju trgovina 16. lipnja i daljnjem popuštanju restrikcijskih mjera potpuno pala u drugi plan.

Čak i redovima njegovih konzervativaca čuju se pozivi da podnese ostavku, što je Cummings dan ranije odlučno odbacio. No, ministar u vladi Michael Gove priskočio mu je u pomoć kazavši za BBC da "vjeruje da većina ljudi shvaća pod kakvim je pritiskom Cummings bio te da je samo želio na prvo mjesto staviti zdravlje svoje supruge i sina".

Kako se Cummings oglušio na pozive da podnese ostavku, to je danas učinio ministar u škotskoj vladi Douglas Ross. Prema njegovim riječima, Cummingsovo objašnjenje je utemeljeno na odlukama "koje ostalima nisu bile na raspolaganju".

"Neki moji birači nisu se mogli oprostiti od svojih najmilijih, imam obitelji koje nisi mogle zajedno žalovati, ljude koji nisi smjeli posjetiti bolesne rođake jer su slijedili naputke vlade. Ni u najboljoj vjeri im ne mogu reći da su bili u krivu, a da je jedan visoki dužnosnik vlade bio u pravu", kazao je Ross.

Mediji Johnsonovom savjetniku također zamjeraju da je 15 dana nakon što je i on razvio simptome bolesti obitelj vozio u Barnard Castle, 40 kilometara od Londona, no Cummings je objasnio da je htio provjeriti vid jer je virus prouzročio probleme s vidom.

"To zasigurno nije način na koji se provjerava vid", obrušio se na Cummingsa bivši načelnik policije u Manchesteru Peter Fahy.

Njegovo objašnjenje mediji su nazvali neuvjerljivim.

List Guardian je pak u utorak prenio kako nizozemski premijer Mark Rutte nije išao posjetiti svoju majku koja je bila na samrti u domu za starije, u koje je bilo zabranjeno dolaziti u posjet.

Premijer Boris Johnson je u nedjelju branio Cummingsa, rekavši da je ponašanje njegovog savjetnika bilo "razborito, zakonito i s integritetom".

Cummings je glavni arhitekt uspješnog referenduma 2016. na kojem se većina Britanaca odlučila za izlazak iz Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33