DNEVNIK PREMINULE OTKRIO ZLOSTAVLJAČICU

Časna sestra silovala djevojku 12 godina, a onda se žrtva ubila

Dva tragična slučaja, svaki od njih na svoj način i bizaran, nisu ostavila ravnodušnom talijansku javnost, pogotovu religijsku, jer svaki se od njih na neki način tiče vjerskih službenika.

Završila u sanatoriju

U Bustu Arsiziju, gdje je godinama djelovala kao poštovana ravnateljica crkvene stručne škole, zatvorena je redovnica. Lanjsko samoubojstvo vješanjem 26-godišnjakinje dovelo je istragu do njezinih dnevničkih zapisa, fotografija i inih dokumenata, koji su pokazali da ju je redovnica prvi put silovala kad je imala samo 12 godina, da ju je nastavila i spolno iskorištavati i maltretirati na razne načine, dok se cura, skršena psihički i moralno, nije odlučila na samoubojstvo. Redovnica nije završila u zatvoru nego u crkvenom sanatoriju, zasad.

Zatvor je promijenio, međutim, Alberto Barin (51): 15 godina je bio kapelan zatvora San Vittore u Milanu, a sada je zatvorenik u Bollateu. Policija je dokaze protiv njega prikupila postavivši skrivene kamere i u njegovu uredu u tamnici, a i u njegovu domu, te je punu godinu dana prikupljala dokaze, pošto je i samim istražiteljima bilo teško povjerovati koliko je nisko pao taj katolički svećenik. Ucjenjivao je, naime, mlade zatvorenike, uglavnom iz afričkih zemalja, navodeći ih da mu pružaju spolne usluge (izjednačene sa silovanjem uz zloporabu dužnosti), u zamjenu za sitnice, poput paste za zube, kutije keksa i sličnih drangulija. Obećavao im je, također, da će reći neku lijepu riječ za njih kada na red dođe njihov zahtjev za puštanje s robije.

Prijavio ga je mladi crnac koga su silovali drugi zatvorenici, a oni su se branili da to i nije neko zlo, pošto je on ionako “popova kurvica”, pa se klupko počelo odmotavati.

Izrabljeno povjerenje

Od početka istrage utvrđeno je da je svećenik silovao ukupno šest zatvorenika, u dobi od 22 do 29 godina, što je sve dokumentirano snimcima, tvrdi policija. Ona ga je prijavila za razdoblje 2008. - 2012., ali je moguće (ili čak vjerojatno) da je kapelan još ranije počeo zlorabiti situaciju krajnje nužde u kojoj su se našli ti mladići, uglavnom bez ikoga svoga u Italiji.

Milanska nadbiskupija je naglasila svoje povjerenje u istražitelje, ali je sindikat zatvorskih čuvara u Milanu dao podršku svećeniku - što možda objašnjava kako je mogao dugo silovati neprijavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:58