METAK MU PROŠAO KROZ GLAVU

CIA pokazala jezive fotografije mrtvog Osame bin Ladena senatorima: Nema sumnje, to je on. Sigurno je mrtav

Fotografije su jako uznemirujuće. Na jednoj se vidi kako je bin Ladenu metar prošao kroz uho i izašao na oko

WASHINGTON - Centrala obavještajna agencija (CIA) počela je pokazivati članovima zakonodavnog tijela fotografije mrtvog Osame bin Ladena za koje je američki predsjednik Barack Obama rekao da su preuznemirujuće za objavu u javnosti, javlja AFP.

James Inhofe, američki senator i član senatskog odbora za vojna pitanja, izjavio je u srijedu kako je vidio fotografije ubijenog bin Ladena te dodao kako one potvrđuju da je donedavno najtraženiji svjetski terorist i vođa al-Qa'ide sigurno mrtav .

U razgovoru za CNN, Inhofe je ispričao kako je vidio 15 fotografija načinjenih 2. svibnja neposredno nakon završetka operacije američkih marinaca. Riječ je o 15 fotografija - devet snimljenih u bin Ladenovoj rezidenciji u Abbottabadu, tri s palube broda USS Vinson s kojeg je mrtvo tijelo bačeno u more te tri arhivske fotografije za usporedbu.

- Fotografije su poprilično grozne. Jedan od hitaca prošao mu je kroz uho i izašao na oko ili probio oko i na kraju eksplodirao zbog čega su komadi mozga virili kroz očnu rupu - opisao je jednu od fotografija Inhofe.

Fotografije s broda prikazuju kako se tijelo bin Ladena priprema za pogreb prema islamskim načelima, a potom je spušteno u more.

- Oprali su mu lice o krvi i tkiva pa ga je bilo lako prepoznati. I sada više nema sumnje. To je sigurno on. Nema ga više - rekao je Inhofe.

Svoju odluku o neobjavljivanju fotografija Bijela kuća podupire i tezom da bi one uznemirile javnost na Srednjem istoku te poslužile kao propagandni materijal protiv Sjedinjenih Američkih Država. No, Inhofe smatra kako bi barem one s broda trebalo pokazati.

Nepobitne fotografske dokaze bin Ladenove smrti do sada su vidjeli svi članovi senatskog odbora za vojna pitanja.

John McCain, republikanski senator, novinarima je rekao kako fotografije ne misli pogledati dodajući 'da je vidio dovoljno mrtvih u svom životu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:12