POČINJE IZVLAČENJE

Čile: Nakon 69 dana rudari konačno idu na slobodu

Sretan završetak još nije izvjestan jer se iz dubine rudnika čulo pucketanje
 AP

SANTIAGO - Izvlačenje 33 čileanska rudara koji su gotovo 10 tjedana proveli zatrpani u rudniku zlata trebalo je početi jučer u osam sati navečer po čileanskom, odnosno oko jedan sat prošle noći po našem vremenu, čak četiri sata prije nego što je prvotno bilo planirano.

Blaga euforija

Spašavanje bi moglo trajati cijeli današnji dan, a vjerojatno i veći dio sutrašnjeg jer, iako se procjenjuje da će samo izvlačenje iz rudnika do površine trajati 15-20 minuta, s pripremom i ponovnim spuštanjem kapsule, vjerojatno će trebati između 45 i 60 minuta za svakog rudara.

Iako se govorilo da bi izvlačenje moglo početi nekoliko dana kasnije, vlasti tvrde da su požurile kako bi iskoristile to da su trenutačno svi u blagoj euforiji jer se tragediji nazire kraj.

Moguće je da su požurili i jer se, piše Washington Post, u ponedjeljak iz dubine rudnika čulo pucketanje, slično zvuku koje proizvode ledenjaci prije nego što se odlome.

Daily Mail objavio je pak da je jedan od rudara isti dan poslao pismo u kojem je upozorio da se u unutrašnjosti rudnika čuje padanje stijena. Spasitelji su čeličnim cilindrima ojačali prvih 55 metara rupe kroz koju će rudari biti izvlačeni. Potom su u čeličnu kapsulu nazvanu Feniks, kojom će rudari biti izvlačeni, stavili 75 kilograma pijeska te je spustili na 12 metara do rudara.

- Nismo je poslali do kraja jer nismo mogli riskirati da netko uskoči u nju - rekao je uz smiješak ministar rudarstva Laurence Golborne.

Gubitak svijesti

No, spasitelji navodno imaju suprotni problem: nitko ne želi izaći prvi. Predvodnik bi ipak mogao biti Florencio Avalos (33), a zadnji će na put šef smjene Luis Urzua. - Najveći rizik je gubljenje svijesti - rekao je Jean Romagnoli, liječnik rudara.

Rudari ujedinili Čile i poboljšali odnose s Bolivijom

Nije nas 33, već 34 jer nas Bog nije ostavio

Neki i broj rudara koji se poklapa s brojem Isusovih godina tumače kao božji znak

SANTIAGO - Čudo u rudniku zlata ujedinilo je Čile, pišu mediji, ali i zatoplilo hladne odnose s Bolivijom. I to toliko da će rudare uz čileanskog konzervativnog predsjednika Sebastiana Pineru dočekati i ljevičarski predsjednik Bolivije Evo Morales. Jer jedan je rudar, Carlos Mamani (23), Bolivijac.

Na spašavanju su radili inženjeri i spasioci iz Kanade, SAD-a i Argentine, i sve te zastave viore se u kampu Nada ispred rudnika. Tamo je sada, piše Time, više novinara nego rođaka, a tu je i velik broj svećenika i pastora koji mole s rodbinom, ali i vjernika koji u potencijalnoj tragediji kojoj se smiješi sretan završetak vide božje čudo, pa čak i broj rudara koji se poklapa s brojem Isusovih godina tumače kao božji znak.

Odnosno, ispravak najmlađeg zatočenog rudara, 19-godišnjeg Jimmyja Sancheza: “Nas je zapravo 34, jer Bog nas nije ostavio tamo dolje”. N. Š.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:34