ŠEFIK DŽAFEROVIĆ

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH OŠTRO ODGOVORIO NA OPTUŽBE: 'Nisam povezan sa ubijenim Sulejmanijem, to je konstrukcija srpskih obavještajnih službi!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2020. u 15:17

BELGRADE, SERBIA - 8 OCTOBER 2019: Sefik Dzaferovic speaks during press conference after meeting within Trilateral Summit of President of Serbia Alexander Vucic, President of Turkey Recep Tayyip Erdogan and BiH Presidency Members. //TOSKICOKSANA_choix.3214/1910081611/Credit:Oksana Skendzic/SIPA/1910081615, Image: 475728212, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Oksana Skendzic / Sipa Press / Profimedia
Oksana Skendzic / Sipa Press / Profimedia

Ilustracija: Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oštro je u utorak odbacio medijske napise u kojima ga se pokušava povezati s ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem istaknuvši kako je riječ o orkestriranim napadima iza kojih stoji obavještajna služba Srbije.

Džaferović se oštro intoniranim priopćenjem oglasio nakon što su beogradske "Večernje novosti" objavile kako se on tijekom rata, kada je obnašao dužnost načelnika Centra službi sigurnosti u Zenici, sastajao sa Sulejmanijem, iranskim generalom koji je prošlog tjedna ubijen u ciljanom napadu što su ga izvele SAD po nalogu predsjednika Donalda Trumpa.

Konstrukcija srpske obavještajne službe

Pozivajući se na neimenovane, navodno diplomatske izvore u Sarajevu beogradski je list objavio tvrdnju kako je Sulejmani u BiH boravio 1993. i 1994., kamo je došao preko luke Ploče te kako je tijekom rata boravio na području središnje Bosne "i bio u koordinaciji" s Džeferovićem.

Džaferović je za te tvrdnje kazao da je riječ o "nebuloznom pokušaju" da ga se dovede u vezu sa Sulejmanijem te o lažima koje je iskonstruirala srbijanska obavještajna služba plasirajući ih preko režimskih medija.

Ocijenio je da se radi o poruci koja mu se preko režimskih srbijanskih medija šalje kao članu Predsjedništva BiH zbog toga što očito predstavlja "branu još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govorim istinu o agresiji, zločinima i genocidu, koja im se ne dopada i koju svojom propagandom nastoje izmijeniti".

- Ta ideologija nije digla ruke od BiH i ovakvim udarima pokušava ušutkati bošnjačke političare te oslabiti pozicije države BiH i posebno bošnjačkog naroda - poručio je Džaferović.

Tvrdnju o tome da je je likvidirani zapovjednik elitne postrojbe Kuds u sastavu Iranske revolucionarne garde tijekom rata u BiH boravio u toj zemlji do sada je iznio samo novinar zagrebačkog "Večernjeg lista" Hasan Haidar Diab.

On je ustvrdio kako mu je Sulejmani osobno tijekom jednog od susreta 2016. i 2017. kazao kako je boravio u BiH 1993. i 1994. godine.

- Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu - navodno je tada Diabu kazao iranski general.

Izdvajamo