ŽELE IZBJEĆI SANKCIJE?

ZAPADNA EUROPA ŽELI RIJEŠITI SITUACIJU S IRANOM Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirat će mehanizam nuklearnog dogovora

Ajatolah Ali Khamenei i okupljanje ljudi u Iranu
 Nazanin Tabatabaee/WANA / Marteza Nikoubazi / VIA REUTERS

Francuska, Velika Britanija i Njemačka planiraju u utorak aktivirati mehanizam iranskoga nuklearnog dogovora za rješavanje sporova nakon iranskog ponovnog kršenja sporazuma sklopljenoga 2015., rekla su dvojica europskih diplomata u utorak.

Diplomati su rekli da je svrha odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio.

Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su.

Tri svjetske sile obavijestit će Europsku uniju u utorak o planu da aktiviraju mehanizam, dodali su izvori.

Iran je poduzeo novi korak u neskladu s obvezom prema sporazumu sklopljenome 2015. sa šest svjetskih sila time što je ranije ovog mjeseca objavio da će odbaciti limite obogaćivanja urana, premda je rekao da će i dalje surađivati s UN-ovim tijelom za nadzor nuklearnih aktivnosti.

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je pozvao američkog predsjednika Donalda Trumpa da zamijeni nuklearni sporazum novim dogovorom kako bi osigurao da Islamska Republika ne dobije atomsko oružje.

"Ako ga se riješimo i zamijenimo ga, zamijenimo ga Trumpovim dogovorom", rekao je Johnson o sporazumu s Teheranom o kontroli nuklearnog oružja iz 2015. te dodao da bi to bio "sjajan put prema naprijed".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:15