NOVOGODIŠNJA ČESTITKA: MOSKVA PRIJETI

Rusija Ukrajini poslala ultimatum: Birajte - ili jeftiniji ruski plin ili EU!

 AFP

Ukrajince je iz snenog novogodišnjeg mamurluka prenula “čestitka” iz Moskve - “Za vas nema povlaštene cijene plina ako želite u EU”!

Naime, već prvog radnog dana 2013. godine nimalo diplomatski rusko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u Kijev pisamce u kojem stoji da Ukrajina ne može računati na povoljnu i povlaštenu cijenu plina kakvu koristi Lukašenkova Bjelorusija dok god imaju eurointegracijske ambicije.

Povlaštena Bjelorusija

Bjelorusija tako plaća Rusiji plin po cijeni od 185 dolara za tisuću kubika (ali zato nemaju nikakvih blasfemičnih europskih primisli), dok je Ukrajina do sada plaćala sto dolara jeftiniju cijenu od europske tarife, od 524 dolara za tisuću kubika.

- Zašto bi Rusija išla na ruku Ukrajini kao Bjelorusiji? Koji su to naši interesi? - rekao je nakon burnog provoda Nove godine Aleksandar Gorbun, šef Ureda za gospodarske odnose ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ruski predstavnik vrlo je jasno rekao da ako Ukrajinci žele plin po povlaštenim cijenama, moraju zaboraviti EU (gdje ih ionako, kaže, ne čekaju raširenih ruku ), nego poput Bjelorusije moraju pristupiti carinskoj uniji zemalja bivšeg SSSR-a, na čijem je čelu Rusija. Taj savez, ruski odgovor na EU, osnova je Euroazijske unije, koja okuplja nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a, a upućen je (na sličnim parametrima kao i Ukrajini) poziv Srbiji.

Ukrajina bi pristala na neke “članke” carinskog saveza, ali Moskvu to ne zadovoljava.

- Ne možete biti malo trudni - kaže oštro Gorbun. Zbog Janukovičeva nećkanja oko tog pitanja otkazan je i susret s Putinom koji se trebao održati pred Božić.

Summit u veljači

Inače, u veljači je zakazan summit Ukrajina - EU, ali sada je, pišu ruske i ukrajinske novine, sve dovedeno u pitanje jer je predsjednik, koji se računa proruskim, Viktor Janukovič stjeran u kut. Naime, on očijuka s EU, ali Ukrajina je u takvoj ekonomskoj situaciji da bi povećanje cijene plina (90 posto je ruski uvoz) ugrozilo njezin privredni opstanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:48