CHRISTINE LAGARDE OSUMNJIČENA ZA KORUPCIJU

Direktorici MMF-a zbog 403 milijuna eura prijeti kazna od pet godina zatvora

International Monetary Fund (IMF) chief Christine Lagarde speaks during a press conference in Algiers on March 13, 2013, on the second day of her three day visit to Algeria. AFP PHOTO/FAROUK BATICHE
 AFP

Nakon što joj je u ožujku pretražen stan u Parizu, afera oko zloupotrebe položaja aktualne direktorice Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i bivše francuske ministrice gospodarstva i financija Christine Lagarde dobila je nastavak.

Naime, Christine Lagarde će se tijekom svibnja, najvjerojatnije 23., morati očitovati pred francuskim sudom zbog navodne zloupotrebe položaja i pronevjere državnog novca u razdoblju od 2007. do 2011. kad je obnašala dužnost ministrice u vladi bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Saslušat će ju istražno povjerenstvo Republičkog suda pravde, koje čine suci i parlamentarni zastupnici, a koje je zaduženo za istrage ministara i visokih dužnosnika zbog eventualno počinjenih prekršaja tijekom obnašanja dužnosti.

Arbitražni sud

Christine Lagarde se sumnjiči da je pristala na arbitražu i izvansudsku nagodbu u postupku u kojem se veliki prijatelj i donator u Sarkozyjevoj kampanji, kontroverzni poduzetnik Bernard Tapie, našao u sporu s bankom Crédit Lyonnais zbog kupnje poznate kompanije sportske opreme Adidas. Nakon što se slučaj godinama povlačio po sudu, tadašnja ministrica zatražila je posredovanje arbitražnog suda koji je nedugo nakon toga presudio da javna institucija, koja je u to vrijeme upravljala dugovanjima banke u stečaju, bliskom prijatelju njezina “šefa” Sarkozyja treba isplatiti odštetu u iznosu od 285 milijuna eura (s kamatama mu je isplaćeno ukupno 403 milijuna).

Otkrivanje istine

Iako je istraga službeno pokrenuta još 2011., devet socijalističkih zastupnika nedavno je ponovno zatražilo od tužitelja Jean-Louisa Nadala da se u aferi konačno rasvijetli uloga bivše ministrice.

Šefica MMF-a nekoliko je puta opovrgnula da je učinila bilo što pogrešno, ističući jedino kako je htjela okončati višegodišnji skupi sudski spor te je zanijekala da je radila po naredbi svoga šefa Sarkozyja. Odbila je podnijeti ostavku na funkciju direktorice MMF-a i ovih je dana izjavila kako s nestrpljenjem očekuje da u svibnju iznese svoju obranu.

U sklopu istrage francuska je policija još u ožujku pretresla njezin stan u Parizu i tada je njezin odvjetnik Yves Repiquet izjavio kako se nada da će “pretraga pomoći otkrivanju istine koja će na kraju pridonijeti oslobađanju Christine Lagarde od bilo kakve kaznene odgovornosti”.

Iskorištavanje položaja

Policija je nedavno pretresla i stan Bernarda Tapieja, ali i sadašnjeg predsjednika Uprave France Telecoma Stéphanea Richarda koji je u vrijeme sporne arbitraže obnašao dužnost direktora kabineta ministrice Lagarde. Odluku o izvansudskoj nagodbi s Tapiejem kritičari Christine Lagarde smatraju spornom, ističući kako slučaj nikako nije trebalo rješavati privatnom arbitražom te kako je kontroverznom francuskom biznismenu omogućeno da na taj način dobije znatno više novca nego da je slučaj riješen sudskim putem. Dokaže li se da je Lagarde doista iskoristila svoj položaj, prema francuskom joj zakonu prijeti zatvorska kazna do pet godina te novčana kazna do 75.000 eura.

Christine Lagarde je na mjesto prve žene MMF-a došla nakon ostavke socijalista Dominiquea Strauss-Kahna koji je s te pozicije bio prisiljen otići u svibnju 2011. nakon što su u javnosti objavljeni detalji o silovanju sobarice u jednom luksuznom njujorškom hotelu.

Tapie je već osuđivan za utaju poreza i namještanje utakmica

Bernard Tapie utjecajni je biznismen i simpatizer francuske desnice koji je navodno obilno pomogao predsjedničku kampanju Nicolasa Sarkozyja 2007. godine. Tapie se i osobno bavio politikom, pisao je knjige, a svojedobno je bio TV voditelj, glumac i vlasnik novinskih izdanja te brojnih sportskih klubova. Tijekom 90-ih godina bio je umiješan u veliki međunarodni skandal namještanja utakmica i tada je kao vlasnik kluba Olympique iz Marseillea osuđen za namještanje utakmica kluba, ali i za potkupljivanje svjedoka i utaju poreza.

Nestašni francuski političari u pravnim problemima

Jacques Chirac

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac svojedobno je pravomoćno osuđen zbog fiktivnog zapošljavanja u vrijeme kad je obnašao funkciju pariškoga gradonačelnika. Velikan francuske desnice prvi je francuski predsjednik kojemu se sudilo, a bio je uključen i u brojne druge financijske afere te u prekomjerno trošenje gradskog novca u privatne svrhe.

D. Strauss-Kahn

Jedan od najeksponiranijih slučajeva govori o brojnim seksualnim aferama prethodnika Christine Lagarde na čelu MMF-a, Dominiquea Strauss-Kahna kojega je u svibnju 2011. sobarica luksuznog hotela na Manhattanu optužila za silovanje. Postupak je završen izvansudskom nagodbom DSK i sobarice, no u međuvremenu su objavljeni brojni detalji o razvratnom životu bivšeg direktora MMF-a te je pokrenuta nova istraga za svodništvo i sudjelovanje DSK u lancu prostitucije.

Nicolas Sarkozy

I bivši predsjednik Nicolas Sarkozy umiješan je u brojne afere. Osim još uvijek nezavršene istrage u kojoj ga se tereti da je iskoristio smanjenu uračunljivost bogate nasljednice L’Oréala, Liliane Bettencourt, te od nje uzimao novac za financiranje kampanje, Sarkozy će se morati očitovati i o aferi Karachi u kojoj su pojedini članovi njegove bivše vlade bili optuženi za korupciju u vezi s prodajom podmornica Pakistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:59