NOVI KANONI LJEPOTE

INDIJSKA MISS AMERIKE Plešući na glazbu iz Bollywooda oduševila žiri, ekstremisti reagirali: "Kada će Amerikanka postati Miss?"

Izbor djevojke indijskog podrijetla za najljepšu Amerikanku pokazuje da se "proširila definicija ljepote i (definicija) što znači biti Amerikanac"
 AFP

WASHINGTON - Iako je njezina pobjeda izazvala val rasističkih komentara na internetu, izbor djevojke indijskog podrijetla za Miss Amerike pokazuje da se ta Amerika mijenja i otvara prema novim kanonima ljepote, ocjenjuju sociolozi i drugi stručnjaci.

"Oduvijek sam vjerovala da je Miss Amerike djevojka iz susjedstva. No ta se djevojka iz susjedstva mijenjala kako su Sjedinjene Države postajale raznolikije", rekla je pobjednica Nina Davuluri o odluci neke televizijske voditeljice azijskog podrijetla da se podvrgne operaciji očiju kako bi dobila zapadniji izgled.

"Ne treba mijenjati svoju vanjštinu, treba izgraditi samopouzdanje", ustvrdila je 24-godišnja Davuluri, buduća liječnica koja je na natjecanju oduševila izvedbom indijskog plesa.

Izbor Amerikanke rođene u državi New York u obitelji Indijaca, potaknuo je val rasističkih komentara na društvenim mrežama. Uspoređivali su je s islamističkom ekstremisticom i pitali se kada će "Amerikanka postati Miss", a konzervativna televizija Fox News zaključila je da su natjecateljice poput Miss Kansas, koja se pojavila u maskirnoj odori, izgubile samo zato što predstavljaju tradicionalne američke vrijednosti.

Prva crna Miss Amerike tek 1983. godine

No unatoč tim komentarima Amerika pokazuje da se "proširila naša definicija ljepote i (definicija) što znači biti Amerikanac", ocjenjuje Blain Roberts, povjesničarka na California State University.

Izbor Miss Amerike star je 92 godine i u početku su se natjecati mogle samo bjelkinje. Prva crna Miss Amerike okrunjena je tek 1983. godine.

Izbor Nine Davuluri pokazuje da je društvo otišlo i korak dalje. Kao i u drugim miješanim društvima, primjerice u Indiji i Brazilu, u SAD-u se, kroz utjecaj oglašavanja i filmova, cijenila ljepota temeljena na "bijeloj koncepciji", pa su crnkinje izbjeljivale kožu i 'peglale' kosu.

Ikona pop-glazbe Michael Jackson bio je poznat po dugogodišnjim terapijama izbjeljivanja kože i plastičnim operacijama kojima je zadobivao 'bjelačkiji' izgled.

No u zemlji u kojoj je Barack Obama 2008. postao prvi crnački predsjednik i koja će za tridesetak godina imati nehispanskih bijelaca ispod 50 posto, stvari se brzo mijenjaju.

'Peglanje' kose više nije u modi

Od 2008., za 26 je posto opala prodaja proizvoda za 'peglanje' kose. Nadalje, anketa iz 2010. pokazala je da gotovo svi Amerikanci mlađi od 30 godina prihvaćaju brakove između različitih rasa. U populaciji starijoj od 65 godina takve brakove prihvaća tek 36 posto ispitanika.

"Svaki novi naraštaj ima čvršću naviku živjeti u raznorodnom multikulturalnom društvu", kaže C.N. Le, sociolog na sveučilištu Massachusetts i vjeruje da Nina Davuluri nije izbjeljivala svoju kožu.

Plešući na glazbu iz Bollywooda pokazala je da poštuje indijsku kulturu, a svojim studijem i interesima ona odstupa i od klišeja koji se često vezuju uz 'misice'. "Rekla je da želi biti znanstvenica i priznaje da je 'štreberica'", što je ne "priječi da postane kraljica ljepote", kaže Lakshmi Gandhi, suosnivačica časopisa namijenjenog Amerikancima iz Južne Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:30