SLUČAJ VERSACE

Pokajnik ‘ndranghete Giuseppe Di Bella: Giannija je 1997. likvidirala mafija kalabreškog bossa Trovata?

Bivši consigliere dosad je policiji davao dobre informacije, tvrde u rimskoj policiji

ZAGREB - Je li Giannija Versacea 15. srpnja 1997. likvidirao pomahnitali ubojica Andrew Cunanan ili je to bila egzekucija ‘ndranghete koju je izveo Filippo Barreca? U novoj knjizi “Metastaze” Giuseppea di Belle, bivšeg člana kalabreške n’dranghete, koju potpisuju novinari Gianluigi Nuzzi i Claudio Antonelli, iznosi se prilično kontroverzna teza da je talijanski modni kralj ubijen zbog dugova “organizaciji” (konkretno, kumu Paolu de Stefanu), a koja je, kako se u njoj ističe, tvrtke koje su čisto poslovale poput modne kuće Versace koristila za pranje golemih količina gotovine zarađene na drogi, iznudama, reketima ili kamatarenju. Di Bella u knjizi tvrdi i da je Barreca dobio u zadatak domoći se pepela Giannija Versacea.

Ubojičin niz

Slavnog dizajnera je 15. srpnja 1997. u 8.50 sati pred njegovom vilom u Miamiju hicem u lice ubio Andrew Cunanan, koji se potom zatvorio na jednu luksuznu jahtu u blizini vile. Nakon osam dana policijske opsade Cunanan je na jahti počinio samoubojstvo, a policija je u istrazi ustanovila da je ubojica bio psihotičan, da je prije Versacea ubio još troje ljudi i da je njegov slom prouzročilo otkriće da je zaražen HIV-om. No kasnije je utvrđeno da Cunanan nije bio bolestan, da je radio kao gay žigolo, njegova veza s Versaceom nije točno utvrđena i slučaj je ostao predmet različitih interpretacija, sve do objave Di Belline knjige.

Obećanje supruzi

- Odlučio sam sve napisati jer sam to obećao svojoj supruzi 2009., kad je bila na samrti -rekao je ovih dana u povodu izlaska knjige novinarki Il Messaggera Giuseppe Di Bella, punih 25 godina od najvećeg povjerenja šefa ‘ndraghete na sjeveru Italije i velikog trgovca drogom Franca Coca Trovata, a danas pokajnika osuđenog na četiri godine zatvora.

Među dosad nepoznatim detaljima o širenju utjecaja ‘ndranghete na sjeveru, u njegovoj knjizi možda je najviše prašine podigla priča o tome kako su bivši ministar Lege Nord, poznatiji kao Gamma, te dva ugledna poduzetnika, tzv. Alfa i Beta, pomogli usponu kalabreškog bossa, a ništa manje interesantna nije ni tvrdnja o četiri neriješena slučaja, odnosno kontaktima između Andreottija i Brusce, smrti Giannija Versacea, ali i navodnim vezama između šefova najpoznatijeg talijanskog klana i dizajnerova brata Santa.

Pokaže li se da je Santo Versace doista bio upleten u poslove s mafijom, kako je policija posumnjala u ranijim istragama, Versaceovo ubojstvo premjestilo bi se u sasvim novi kontekst.

Ozbiljan pristup

Knjigu koja je bacila novo svjetlo na jednu od najvećih tragedija u povijesti modne industrije ozbiljno je shvatila i rimska policija. Šef njezina antimafijaškog odreda Giancarlo Capaldo otvorio je istrage o tvrdnjama pokajnika Di Belle, za kojega kaže da je oduvijek “dilao” samo “istinitim informacijama”.

Carstvo se nikad nije oporavilo

Otvoreno se deklarirao kao gay, obožavao Warhola, antičku rimsku, grčku i modernu umjetnost i svoje nećake.

Stoga nije nikakva slučajnost da je baš Allegra Versace, kći Giannijeve sestre Donatelle, naslijedila pola modnoga imperija u vrijednosti od 700 milijuna dolara. Brat Daniel postao je vlasnik rijetke kolekcije umjetnina slavnog kreatora, a Donatella je zauzela Giannijevo mjesto kao umjetnička direktorica kuće. Santo Versace od rujna 1997. je glavni direktor tvrtke s Jorgeom Saudom. Tvrtka danas solidno posluje, ali nikad se nije potpuno oporavila od tragičnoga gubitka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:46