BLISKI ISTOK

Clinton: Prvo moramo riješiti granice Izraela

 AFP

WASHINGTON - “Rješavanjem pitanja granica rješavamo pitanje naselja. Rješavanjem statusa Jeruzalema rješavamo pitanje naselja”, riječi su kojima je američka državna tajnica Hillary Clinton najavila novu američku inicijativu koja za cilj ima oživljavanje palestinsko-izraelskog mirovnog procesa. Naime, pitanje gradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu postalo je jednim od ključnih problema u pregovorima koji su zamrznuti još od prošlogodišnje izraelske ofenzive na Pojas Gaze koja je za cilj imala prekid Hamasovih raketnih napada na Izrael. Palestinci su za početak pregovora tražili da Izrael zamrzne gradnju naselja, što je pak Jeruzalem odbio.

Šuma, a ne jedno drvo

Clinton je pak izjavila kako SAD sa zabrinutošću promatra gradnju naselja, ali je također istaknula da se nužno vratiti pregovorima. - Potrebno je podići pogled i moramo gledati cijelu šumu, a ne samo jedno drvo - plastično je opisala trenutačnu situaciju američka državna tajnica. Neimenovani je arapski dužnosnik za agenciju France Press izjavio kako bi rješavanje problema granice budućih dviju država, Izraela i Palestine, bio dobar način da se zaobiđu trenutni nesporazumi koji su umrtvili pregovore.

Washington je već najavio da će posebni izaslanik za Bliski istok George Mitchell već idući tjedan posjetiti Pariz i Bruxelles, a zatim i Bliski istok kako bi istražio mogućnosti početka pregovora. Prema navodima agencija, Mitchell će Palestincima donijeti pismo u kojem će se kritizirati gradnja naselja i iznositi uvjerenje da će granice prije rata 1967. godine biti osnova za budući mirovni sporazum.

Poštivanje demografije

Izraelcima će se pak posebno jamčiti da će se poštivati demografske promjene na terenu nastale nakon 1967. godine. (AFP/AP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:18