VERBALNA TIRADA

DAČIĆ BIJESAN NA NORVEŽANE KOJI SU SE SUSRELI S POBJEDNIKOM IZBORA NA KOSOVU 'On je poznat kao zagovornik stvaranja velike Albanije'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 09.10.2019. u 23:12

, Image: 427854047, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic, Personal use., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ivica Dačić

 

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u srijedu je najoštrije osudilo susret pobjednika kosovskih izbora i vođe pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s visokim dužnosnicima Norveške, koji je upriličen uz zastavu Albanije, što je službeni Beograd ocijenio kao „davanje legitimiteta provokacijama“, sračunatim na promociju velike Albanije.

Sastanku s Kurtijem su, kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva, nazočili specijalni predstavnik za zapadni Balkan ministarstva vanjskih poslova Norveške Arne Sanes Bjornstad, te veleposlanik Norveške na Kosovu Jens Erik Grondahl.

„Vođa Samoodređenja Albin Kurti poznat je kao zagovornik stvaranja tzv. velike Albanije. Svako tko se u Prištini sastane sa čovjekom koji pretendira biti premijer tzv. Kosova uz zastavu Albanije, legalizira ideju 'velike Albanije', odnosno priključenja tzv. Kosova Albaniji“, navodi se u pisanoj izjavi srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića.

Ministarstvo drži da se „sve zemlje članice Ujedinjenih naroda, a poglavito zemlje u Europi, moraju suzdržati od davanja legitimiteta takvim provokacijama“.

Pokret Samoodređenje  Albina Kurtija osvojio je najviše glasova na nedjeljnim prijevremenim kosovskim izborima, a Kurti je vjerojatni budući premijer Kosova.

Prištinski mediji objavili su da Kurti u svom uredu drži samo nacionalnu zastavu Albanije, te da nakon susreta na službenoj stranici Samoodređenja objavljuje fotografije na društvenim mrežama.

Veleposlanici SAD i Njemačke, koji su se u ponedjeljak sastali s Kurtijem, nisu se fotografirali s njim u prostoriji u kojoj se vidi albanska nacionalna zastava, javili su prištinski mediji.

Kurti je ranije rekao da se u Europskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da „može postojati ideja o federaciji“.

“Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Španjolcima. Ovdje se mora dogoditi naš savez“ rekao je Kurti navodeći jednog od svojih sumišljenika: “povijesno zalaganje Albanaca za ujedinjenje“.

Kurti inzistira da se Kosovo i Albanija trebaju približiti jedno drugom, integrirati „u jedinstvo ideje o federaciji, kao Njemačka, s decentraliziranjem institucija“.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo