IZBORI NA KOSOVU

VELIKA ANALIZA IZBORA NA KOSOVU Radikal je proglasio pobjedu, ali sve konce u rukama drži čovjek koji je jedan od rijetkih na Kosovu koji nema mrlje

 
 Reuters

Na Kosovu ipak nešto novo. Četvrti u nizu prijevremeni izbori, kako se i predviđalo, promijenili su krvnu sliku kosovske političke scene, ali ne mora značiti da će se sve baš tako stubokom promijeniti.

Ima mnoštvo kombinacija koje bi mogle stvari ostaviti i po starom. No, krenimo redom.

Na vlast će prvi put doći nepredvidljive radikalne snage. Pobjednik izbora je Albin Kurti, koji je sebe već proglasio premijerom, i njegovo ultranacionalističko Samoopredjeljenje (Vetëvendosje!), ali nije niti jedan posto pred Isom Mustafom, liderom Demokratske lige Kosova (Lidhja Demokratike e Kosovës, LDK). Kurti ima 26, a Mustafa nešto više od 25 posto.

Već u izbornoj pobjedničkoj noći Kurti je najavio pregovore s Mustafom, ali može se predvidjeti da će to biti vrlo teški pregovori (obojica žele premijersku dužnost, a 0,75 posto razlike Kurtiju ne daje komotnu situaciju u tim razgovorima).

Predsjednik Hashim Thaçi, kojem su rezultati također veliki udarac, morat će prvo, koliko mu to osobno bilo teško, ponuditi mandat za sastav vlade Kurtiju, ali vjerojatno će se oko Mustafe (rijetki političar na Kosovu za kojim se ne vuku repovi - od ratnih preko korupcijskih) motati i drugi jer je on trenutno najbolja udavača na kosovskom političkom nebu.

No, kako bilo, najveći gubitnici su dosadašnji vladari Kosova, ali ipak s nekom pregovaračkom težinom i nadom da mogu dogovoriti opstanak na vlasti - Demokratska stranka (Partia Demokratike e Kosovës) predsjednika Hashima Thaçija i bivšeg šefa parlamenta Kadrija Veselija sa 21 posto te Savez za budućnost (Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, AAK) bivšeg premijera Ramusha Haradinaja i Socijaldemokrati Shpenda Ahmetija (Partia Socialdemokrate e Kosovës, PSD) koji su uzeli oko 11 posto. Doduše, šef Demokratske stranke Kadri Veseli rekao je da prelazi u oporbu, ali analitičari misle da je to ipak izjava u predizbornoj noći, a tko zna što nosi jutro.

Dakle, počelo je burno. Srpska lista, odnosno Vučićevi Srbi s Kosova pomeli su ostalu srpsku konkurenciju u Radi Trajković i Nenadu Rašiću (danima je u provučićevskim medijima bila žestoka i uvredljiva kampanja protiv njih) te sada dobrim dijelom u svojim u rukama drže (imaju 10 glasova) izbor nove kosovske vlade.

Marko Đurić, Vučićev izaslanik za Kosovo, samodopadno je izjavio:

- Priština će morati pokucati na vrata Srpske liste ako želi legitimne institucije.

I zanimljivo će biti vidjeti za čiju stranu će se opredijeliti u Beogradu, koji srpske zastupnike drži na daljinskom upravljaču. Oni su do sada uvijek bili na usluzi Hashimu Thaçiju i Ramushu Haradinaju, pa je za vjerovati da neće mijenjati stranu.

No, to ionako ovisi u prvom redu o stranim veleposlanstvima i, naravno, kalkulacijama Aleksandra Vučića, koji u ovoj situaciji trlja ruke i možda bi čak mogao biti najvažniji pobjednik kosovskih izbora, dok Isa Mustafa drži konce političkih igra na Kosovu u svojim rukama.

Međunarodna zajednica sada iščekuje da nova vlada, koja god to bila, nastavi pregovore sa Srbijom. Bruxellesu se žuri, a Amerikanci su, nakon nekoliko godina zatišja, odlučili pojačati svoju aktivnost na Kosovu te su pred izbore imenovali novog specijalnog predstavnika Richarda Grenella, Trumpovog čovjeka od povjerenja koji s Balkanom nema puno veze, te kontroverznog američkog ambasadora u Njemačkoj koji je nekim svojim postupcima i izjavama dobrano narušio američko-njemačke odnose.

Iako s Balkanom Grenell nema puno veze, njegova prednost je, kažu, što kod Trumpa može ući bez kucanja, a to je važnije nego njegova kompetencija za probleme koji su mu dani u ruke.

Albin Kurti najavljuje nastavak pregovora, ali s ogradom - Kosovo neće biti zakinuto, ni u drugom planu, i dalje će pregovarati direktno s kosovskim Srbima, ali ne preko Beograda. Ako premijer bude Kurti, teško da će Vučić moći ostvariti svoju zavjetnu želju o podjeli Kosova, odnosno da "korekcijom granica" dobije sjever Kosova s većinskim srpskim stanovništvom. Kurti takvu soluciju ne želi. Barem je nije htio dok je bio u oporbi.

Albin Kurti je svakako zanimljiv i zato što on nema teret rata na Kosovu (poput Haradinaja kojem se sudilo i u Haagu). Nije bio pripadnik OVK, ali je u to vrijeme bio u Miloševićevom zatvoru, kao jedan od zadnjih albanskih političkih uznika u Srbiji. Naredni dani pokazat će kako napreduju razgovori o koaliciji Kurti - Mustafa i je li Veseli bio iskren kada je najavljivao prelazak u oporbu te što se Vučiću više isplati - nepredvidljivi, postojani Kurti ili pak "ratni zločinac", kako u njegovim medijima nazivaju Thaçija.

Osim toga, bit će zanimljivo pratiti i nastavak bruxelleskih pregovora Srbije i Kosova jer je pitanje i kako će funkcionirati kohabitacija Thaçi - Kurti, s obzirom na to da je poznato je da se oni baš ne podnose. I ono ne manje važno, ako ne i najvažnije pitanje - što će reći Bruxelles, odnosno Njemačka, Francuska i SAD, ali i Rusija, koja viri iz prikrajka i želi se uključiti u pregovarački proces. Kako bilo, Kurti i Mustafa ipak će morati s ambasadorima na razgovor. Izborna mjesta su zatvorena, listići prebrojani, ali pravi posao i iznenađenja tek nas čekaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:12