ATEISTIČKI DUO

Dawkins i Hitchens žele Papu poslati u zatvor

Dvojica britanskih intelektualaca tvrde da Sveta Stolica prikriva pedofilske skandale i da Benedikt XVI. nije iznad zakona
 Reuters

LONDON - Zagovaratelji ateizma Richard Dawkins i Christopher Hitchens udružili su snage kako bi papu Benedikta XVI. strpali iza rešetaka zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi, objavile su britanske novine The Times.

Naime, dvojac je počeo planirati “pravnu zasjedu” za poglavara Katoličke crkve, kako bi ga se uhitilo zbog “zločina protiv čovječnosti” tijekom njegova posjeta Velikoj Britaniji u rujnu.

Papa bi trebao posjetiti Otok, točnije London, Glasgow i Coventry u razdoblju od 16. do 19. rujna, kako bi beatificirao kardinala i teologa iz 19. stoljeća Johna Henryja Newmana.

Nova kontroverza

Kako bi proveli svoj plan, Dawkins i Hitchens su se obratili i odvjetnicima grupa za zaštitu ljudskih prava, koji smatraju da imaju podloge da optuže Benedikta XVI. da je zataškavao slučajeve seksualnog zlostavljanja. Inače, Papa je ovog vikenda ponovno bio upleten u kontroverzu, i to zato što 1985. godine nije bio voljan ekskomunicirati američkog svećenika koji je seksualno zlostavljao dvojicu dječaka zbog “dobrobiti univerzalne crkve”.

Diplomatski imunitet

- To je čovjek kojem je prvi instinkt da, kad se njegove svećenike uhvati sa spuštenim gaćama, prikrije skandal i osudi mlade žrtve na šutnju - rekao je Dawkins, poznati teoretičar evolucije i pisac koji se proslavio knjigama “Sebični gen” i “Iluzija o Bogu”.

Papu nije poštedio ni Hitchens, autor knjige “Bog nije velik”, koji smatra da koncept Boga uništava individualne slobode .- Taj čovjek nije ni izvan ni iznad zakona. Prikrivanje silovanja djece je zločin pod bilo kojim zakonom i zahtijeva ne privatne ceremonije pokajanja i isplate financirane iz Crkve, nego pravdu i kaznu - zaključio je Hitchens.

Dvojac, naime, vjeruje da bi se pri Papinu uhićenju mogli iskoristiti isti principi koji su doveli i do uhićenja preminulog čileanskog diktatora Augusta Pinocheta kad je posjetio Veliku Britaniju 1998. Odvjetnici kojima su se obratili, Geoffrey Robertson i Mark Stephens, smatraju da se Benedikt XVI. tijekom svog posjeta neće moći pozvati na diplomatski imunitet jer on, iako se njegov posjet rangira kao državnički, nije na čelu države koju su priznali Ujedinjeni narodi.

Slično prošla i Tzipi Livni

- Ovdje se javlja mogućnost pravne akcije protiv Pape. I Geoffrey i ja smo zaključili da Vatikan zapravo nije država prema međunarodnom pravu, da nema nadzor nad granicama i da njegovi odnosi nisu u potpunosti diplomatske prirode - objasnio je Stephens.

Sa sličnom situacijom koja bi mogla zaprijetiti Papi, već se prije bila susrela izraelska političarka Tzipi Livni. Tada je Livni otkazala svoj planirani put u Veliku Britaniju.

Pravni stručnjaci tvrde da ovi pokušaji popularnih pisaca nemaju nikakvog pravnog utemeljenja jer odluka Bečkog kogresa iz 1815. te praksa britanskih suvrena jasno pokazuju da je Vatikan suvereni subjekt međunarodnog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:56