KONTROVERZNE TVRDNJE

'BLAGO DODIRIVANJE DJECE NIJE PEDOFILIJA' Richard Dawkins izjavama izazvao sablazan

Dodao je da najgori slučajevi pedofilije podrazumijevaju silovanje, a nekad i ubojstvo, te da ih ne treba trpati u isti koš kao i "blago dodirivanje

Jedan od najpoznatijih svjetskih ateista, Richard Dawkins, izazvao je sablazan nakon svojih izjava da su nedavni pedofilski skandali izazvali pretjeranu osudu.

U intervjuu za londonski Times, Dawkins je rekao da ne može osuditi "blagu pedofiliju" koju je iskusio 50-ih kao školarac u internatu u Salisburyju.

Govoreći o svojim prvim danima u svojoj školi, prisjetio se da ga je jedan od učitelja "povukao na svoja koljena i zavukao mi ruku u hlače". Učitelja nije imenovao, ali je rekao da se jednako ponašao i prema drugim dječacima.

- Ne mislim da nam je nanio dugotrajnu štetu. Vrlo sam svjestan da ne možete osuđivati ljude iz ranijih razdoblja na temelju standarda iz našeg doba. Jednako kao što ne možemo ljude iz 18. i 19. stoljeća osuđivati za rasizam na isti način na koji bismo osudili modernog čovjeka za rasizam, ja gledam nekoliko desetljeća unatrag na svoje djetinjstvo i vidim stvari poput kažnjavanja štapom, poput blage pedofilije, i ne mogu ih osuditi na temelju istih standarda kao što bih ja ili bilo tko to učinio danas - rekao je Dawkins .

Dodao je da najgori slučajevi pedofilije podrazumijevaju silovanje, a nekad i ubojstvo, te da ih ne treba trpati u isti koš kao i "blago dodirivanje".

Peter Watt, direktor za zaštitu djece pri britanskom Nacionalnom društvu za sprečavanje okrutnosti prema djeci, rekao je da je Dawkins strašno oklevetao žrtve zlostavljanja počinjenog prije nekoliko desetljeća.

- Čini se da gospodin Dawkins smatra da bismo na zločin, zato što je počinjen davno, trebali drugačije gledati. No, znamo da žrtve spolnog zlostavljanja pate od istih posljedica bez obzira na to je li to bilo prije 50 godina ili jučer – rekao je Watt.

Osnivač Nacionalne udruge za ljude zlostavljane u djetinjstvu, Peter Saunders, rekao je da su Dawkinsove izjave zabrinjavajuće.

- Zlostavljanje u svim svojim oblicima uvijek je bilo pogrešno. Zlo je zlo i trebamo se protiv njega boriti svaki put i na svakome mjestu gdje se pojavi – rekao je Saunders.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 12:52