KAŽU IZLAZNE ANKETE

DEBAKL Ekstremni desničar Geert Wilders teško poražen na EU izborima

 AFP

AMSTERDAM - Euroskeptična stranka krajnje desnog nizozemskog političara Geerta Wildersa našla se na trećem mjestu na izborima u četvrtak za Europski parlament, pokazuju izlazne ankete.

Ispred Wildersove Slobodarske stranke smjestile su se dvije proeuropske grupacije, demokršćanski desni centar i stranka centra Demokrati 66 koje se bore za prvo mjesto s oko 15 posto glasova birača i svaka očekuje po četiri mjesta u Europskom parlamentu, pokazuje anketa koju je za Nizozemsku TV na 40.000 birača proveo Ipsos.

Wildersova antiimigracijska i protuislamska stranka, za koju se smatralo da će pobijediti na izborima za EU parlament, ima potporu od samo 12,2 posto, pa će imati tri od 26 nizozemskih mjesta. Na izborima 2009. Slobodarska stranka je dobila pet zastupničkih mjesta.

"Danas su svi u Nizozemskoj imali priliku glasovati na izborima za Europski parlament i Nizozemska je premoćno glasovala za Europu", kazao je vođa stranke Demokrati 66 Aleksandar Pechtold.

Vjerovalo se da će Wildersova stranka, koja planira sklopiti savezništvo s francuskom Nacionalnom frontom i ostalim tvrdolonijaškim europskim strankama, na izborima polučiti potporu od 23 posto birača.

Liberalna stranka premijera Marka Ruttea osvojila je 12,3 posto glasova i zadržat će tri mjesta u parlamentu, usprkos slabom gospodarskom oporavku.

Glasovanjem u Nizozemskoj počeli su izbori za 751 zastupnika Europskog parlamenta koji će potrajati do nedjelje u 23 sata kada se zatvaraju posljednja birališta, ona u Italiji. Rezultati glasovanja će biti objavljeni kada izbori budu završeni na prostoru cijele EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:15