RAT SLOBODI GOVORA

TERORIZAM U TEKSASU Napadač na izložbu karikatura proroka Muhameda najavio napad na Twitteru

Policija je objavila da je jedan od napadača otprije poznat policiji jer se želio pridružiti džihadističkim skupinama u Africi
 AFP

U gradiću Garland nedaleko od Dallasa, u američkoj saveznoj državi Teksas, dvojica zasad neidentificiranih napadača izvela su teroristički napad pred izložbenim centrom Curtis Culwell tijekom nagradne izložbe “Nacrtaj karikaturu proroka Muhameda”.

Napadači su automobilom došli pred dvoranu u noćnim satima, kad se izložba već zatvarala, te su odmah na parkiralištu otvorili nasumičnu vatru iz automatskog oružja. Ranili su u nogu zaštitara koji je stajao na stepenicama, ali zbog jakih mjera osiguranja policija je odmah reagirala te su obojica napadača ubijena. Zbog bojazni da bi u automobilu mogao biti eksploziv policija je evakuirala posjetitelje izložbe. Policija je izvela pretrese više stanova u Dallasu i Garlandu, a ABC News je objavio kako je jedan od napadača, Elton Simpson, prije nekoliko godina bio pod istragom jer se želio pridružiti džihadistima u Africi.

Nagrada za crtež

Poslije je teksaška policija na Twitteru pronašla poruku u kojoj su odgovornost za napad preuzeli radikalni pripadnici takozvane Islamske države. Objavljeno je da je džihadist Abu Husain al-Britani objavio kako su “dvojica naše braće izvela napad”. No, također i da je jedan od napadača najavio napad te sljedbenike usmjerio na al-Britanijev profil.

Sporna izložba, protiv koje su istupile i mnoge nevladine organizacije u Teksasu, najavljivala je moguću reakciju radikalnih islamista. Organizatori izložbe karikatura na to su uzvratili da je natječaj otvoren zbog prava na slobodu. Prva nagrada za najbolju karikaturu proroka Muhameda iznosi deset tisuća dolara, a 2,5 tisuća dobit će rad s najvišom ocjenom posjetitelja.

U trenutku napada na izložbi je bio i kontroverzni vođa nizozemskih ultradesničara, poznat po svojim čestim i žestokim antiislamskim istupima, Geert Wilders iz Slobodarske stranke. Nizozemski radikal rekao je da je “iskreno šokiran” jer je neposredno uoči napada gotovo pola sata govorio o karikaturama, islamu i slobodi govora.

Charlie Hebdo

Još je u svježem sjećanju napad na redakciju francuskog časopisa Charlie Hebdo u siječnju ove godine. Džihadisti su ubili 12 novinara te redakcije kao “odmazdu” zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u tom listu.

Ovaj je napad objava rata slobodi govora

Izložbu spornih karikatura proroka Muhameda organizirala je udruga Inicijativa za obranu američkih sloboda (The American Freedom Defens Initiative - AFDI) koju vodi američka blogerica Pamela Geller, koju u tamošnjem tisku nazivaju “radikalnom antiislamističkom desničarkom”.

Nakon napada na svom je blogu napisala da je to “napad na slobodu riječi”. U javnosti je izbilo puno sporova oko te izložbe jer su protivnici održavanja optuživali organizatore da vrijeđaju islam i nepotrebno provociraju. ( V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:02