TIRANA

DETALJI FILMSKE PLJAČKE PUTNIČKOG AVIONA NA AERODROMU MAJKE TEREZE Banditi koji su ukrali 10 milijuna eura na pisti su policiju gađali granatama!

aerodrom u Tirani, arhivska fotografija
 Profimedia, Alamy

Albanske vlasti identificirale su muškarca kojeg su policajci ubili tijekom pljačke na pisti zračne luke u Tirani, utvrdivši da je riječ o serijskom pljačkašu banaka u Albaniji i Grčkoj, objavila je u srijedu televizijska kuća ORA TV.

Ubijeni pljačkaš, Admir Murataj, bio je jedan od trojice pljačkaša koji su kasno u utorak, kao u holivudskom filmu, na pisti zračne luke "Majka Tereza" ukrali velik novčani iznosi koji se oklopnim vozilom prevozio do zrakoplova Austrian Airlinesa, objavila je albanska televizijska kuća.

Policija nastavlja potragu za drugom dvojicom suučesnika koji su, po pisanju albanskih medija, pobjegli s 2,5 do 10 milijuna eura.

Novac su albanske banke slale u Austriju, što je uobičajena praksa.

Murataj je poginuo u pucnjavi.

Lokalni mediji izvijestili su da su pljačkaši koristili puške i ručne granate.

Kasnije su pronađena dva izgorjela automobila, koje su vjerojatno zapalili odbjegli pljačkaši.

Murataj je tražen zbog najmanje tri pljačke u Albaniji u kojima je ukrao, po procjenama vlasti, ukupno sedam milijuna eura.

Pljačka u utorak bila je njegova druga u toj zračnoj luci. Navodno je sudjelovao i u pljački oklopnog vozila s novcem na prilazu zračnoj luci u Tirani 2015. A 2017. je sudjelovao u pljački na željezničkom kolodvoru u Tirani.

CNN Greece izvijestio je da je 2013. pobjegao iz grčkog zatvora u Trikali, gdje je služio kaznu za višestruke pljačke. On je jedini od 11 odbjeglih zatvorenika koji je još bio na slobodi. Navodno je koristio najmanje 13 različitih identiteta u dvije zemlje.

U mrtvačnici su ga identificirali majka i brat, no policija to još nije potvrdila DNK analizom.

U vrijeme pljačke u utorak svi putnici nalazili su se u zrakoplovu, Airbusu 320, koji je trebao poletjeti prema Beču. Lokalni mediji prenose da nisu bili u opasnosti.

Zrakoplov je stigao u Beč sa zakašnjenjem od dva i pol sata.

Glasnogovornica Austrian Airlines kazala je da je zrakoplovna kompanija odlučila prekinuti prijevoz gotovine iz Tirane u Beč do daljnjega.

Ovo nije prva ovakva pljačka. U veljači 2017. pljačkaši su odnijeli 3,2 milijuna eura, a u lipnju 2016. 995.000 eura. Dvije pljačke izvedene su bile i 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:52