SPASILI JE KURDI

DJEVOJČICA (15) OTIŠLA U KALIFAT Rodila dijete džihadistu pa poželjela pobjeći: 'Mama, ubit će me bombe ili će me ovi pretući na smrt!'

 Vlada Kurdistana

Maloljetna djevojka iz Švedske koju su kurdski specijalci spasili iz ralja Islamske države kraj iračkog Mosula progovorila je o svom iskustvu nakon što je pobjegla sa svojim dečkom kako bi se pridružila toj džihadističkoj skupini.

Marlin Stefanie Nevalainen (15) iz Borasa kazala je kako je s 19-godišnjim Moqtarom Mohammedom Ahmedom pristala otići u samoproglašeni kalifat jer 'nije znala što je ISIS, a ni što je islam'.

Iako tvrdi da nije znala ništa o toj terorističkoj grupi, s dečkom je trudna prošla kroz osam zemalja - kroz Njemačku, Srbiju, Tursku i Siriju, kako bi se domogla Iraka.

Marlin Stefanie Nevalainen spasili su kurdske snage krajem listopada, no ona je pobjegla od njih i vratila se svom dečku te mu je nekoliko dana kasnije rodila sina, pišu švedski mediji.

Po prvi put je o svemu progovorila prošlog tjedna, nakon što su je 17. veljače ponovno spasili kurdski specijalci. Za kurdsku TV postaju Kurdistan 24 kazala je kako je upoznala svog dečka sredinom 2014. godine.

- Prvo nam je bilo dobro zajedno, no onda je počeo gledati video snimke Islamske države i stalno pričati o njima. Tada mi je rekao da želi ići u ISIS, i ja sam pristala, jer nisam znala što znači ISIS, niti što je islam - ništa.

Njezin nestanak prijavili su prvi put u lipnju prošle godine njezini biološki roditelji, kao i udomiteljska obitelj.

Prema švedskim medijima, par je imao tradicijsko muslimansko vjenčanje ranije 2015. godine u Stockholmu.

U intervjuu je otkrila kako je uspjela ući u Siriju bez putovnice - granice je prelazila u vlakovima.

Kazala je kako je ušla u vlak u Švedskoj, a onda je kroz Dansku, Njemačku, Mađarsku, Slovačku došla do Srbije otkuda su propješačili do Bugarske i sjeli u autobus do turske granice. Autobusom su prešli i tursku, te su uspjeli prijeći sirijsku granicu.

- Tada nas je ISIS strpao u bus s još nekim ženama i muškarcima i odveo u Mosul, nakon čega sam dobila svoju kuću. Tamo nismo imali ništa, ni struje ni vode, i bilo je potpuno drugačije od mog života u Švedskoj. Nisam imala ni novca i bilo je stvarno teško... Stoga sam, kad sam imala mobitel, počela kontaktirati s mojom majkom i kazala joj da se želim vratiti kući.

Švedski Dagens Nyheter objavio je sadržaj poruka koje je poslala vrlo brzo nakon bijega, u srpnju prošle godine, navodeći da je u međuvremenu rodila, i to samo nekoliko dana nakon što je propao prvi pokušaj njezina spašavanja.

“Draga mama, molim te spasi me. Ne mogu više. Umrijet ću ovdje ili od bombi ili će me pretući na smrt”, napisala je majci, dodajući da će počiniti samoubojstvo ako je netko ne izbavi iz Iraka. Pisala joj je kriomice, a jednom ju je uspjela i nazvati. Majci je ispričala kako je život u Iraku težak i kako živi u kući bez struje, hrane i novca, ali i kako je njezin dečko sve lošije tretira. “Kaže da će me izbaciti na ulicu kad se dijete rodi i oženiti drugu djevojku koja će biti majka bebi”, napisala je tada.

Nakon što je spašena pojavio se video koji je snimio Ahmed u kolovozu prošle godine. U njemu je poručio roditeljima 15-godišnjakinje kako im nikad neće vratiti njihovu djevojčicu. Obrušio se i na Švedsku i kazao kako je Marlin Stefanie Nevalainen otišla jer je njezina zemlja puna rasista.

Video je zaključio riječima: 'Inšallah, borba je upravo počela.'

Nekoliko tjedana kasnije, u listopadu, prvi pokušaj oslobođenja maloljetne Šveđanke započele su kurdske snage, no ona je od njih pobjegla i rodila sina čija sudbina nije poznata.

Nevalainen sada tvrdi kako ju je na bijeg od kuće natjerao dečko koji je navodno ubijen u ruskom zračnom napadu.

Kurdsko regionalno vijeće sigurnosti izvijestilo je kako ih je u pomoć pozvala švedska vlast i članovi obitelji djevojke, kako bi im pomogli locirati 15-godišnjakinju i spasiti je od Islamske države. Nevalainen se trenutno nalazi u Kurdistanu i bit će predana švedskim vlastima kako bi se što prije vratila u svoju zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03