PO 72 DJEVICE

SIN LEGENDARNOG HOLIVUDSKOG FILMAŠA NA PUTU DŽIHADA Nalazi se na listi čekanja za bombaše samoubojice, ali sada se malo nećka...

 Printscreen: YouTube

Lucas Kinney (26), sin poznatog holivudskog veterana Patricka Kinneyja ratuje u Siriji u redovima terorističke grupe al-Nusre (podružnice al-Qa'ide) i nalazi se na "listi čekanja" za bombaše samoubojice, piše britanski tabloid The Sun.

Njegov otac Patrick svojedobno je radio na holivudskim filmovima kao što su "Hrabro srce", "Indiana Jones i posljednji križarski pohod" te "Rambo 2", dok je Lucas odabrao drastično drugačiji životni put. U dokumentarnom filmu "Dugma, the Button" koji je o potencijalnim bombašima-samoubojicama al-Nusre snimio Norvežanin Pal Refsdal pohvalio se da je privilegiran da i on bude na listi za put prema raju i 72 djevice koje ga tamo navodno čekaju.

No, Kinney je u filmu otkrio i dašak nesigurnosti oko svoje namjere, budući da mu je žena ostala trudna:

- Ne mogu to učiniti svojoj obitelji - rekao je u kameru.

Lucas Kinney kršten je kao katolik, a na islam je prešao 2013. godine, nakon što je odustao od studija na sveučilištu u Leedsu. Tada je otišao živjet s ocem u Beč, a prije toga je svirao u mnoštvo rock bendova.

U Beču su ga radikalizirali džihadisti te utjecali na njega da promijeni religiju i ime (sada se zove Abu Basir al-Britani) te se ode boriti u Siriju, što je učinio još iste godine. Nakon toga je viđen u nekoliko promotivnih filmova al-Qa'ide, koja se očajnički natječe za pozornost s Islamskom državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:04