OAZA

Dok Europa bilježi rekordan broj zaraženih i umrlih od covida, jedna se zemlja izdvaja kao izuzetak

U Kosovu trenutno vlada povoljna situacija jer je u toj zemlji najteže bilo krajem kolovoza i tijekom rujna

Noćni klub u Prištini

 Armend NIMANI/AFP

Dok cijela Europa trenutno bilježi rekordne brojke zaraženih i umrlih od posljedica covida-19, Kosovo se izdvaja kao izuzetak, kao svojevrsna oaza s vrlo malim brojem oboljelih.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, u toj je zemlji u posljednja 24 sata zabilježeno samo 16 zaraženih na 1350 testiranih, a preminula je samo jedna osoba. Par dana ranije, broj zaraženih bio je manji od 10, a nekoliko dana zaredom nitko nije preminuo od covida.

Istovremeno, u državama oko Kosova, a i šire, svakodnevno se covidom zarazi više tisuća ljudi, a od posljedica isto premine više desetaka osoba.

U Kosovu trenutno vlada povoljna situacija jer je u toj zemlji najteže bilo krajem kolovoza i tijekom rujna. Tada je više od 50 posto testiranih bilo zaraženo, broj zaraženih je bio veći od tisuću dnevno, a svakodnevno je umiralo između 20 i 30 osoba. To su šokantne brojke za državu od oko 1,8 milijuna stanovnika.

Kosovo tijekom prvih dana ljeta nije imalo gotovo niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa se potpuno otvorilo. Dopuštene su svadbe, a diskoteke, restorani i kafići radili su bez ograničenja broja okupljenih.

Ovog je ljeta velika Kosovska dijaspora masovno došla u domovinu. Kosovo je relativno kasno počelo s cijepljenjem jer nije imala cjepiva. Prve su im doze donirane, a značajan broj doza Kosovu je poslala Hrvatska. Međutim, interesa za cijepljenje baš i nije bilo, pogotovo među mladima. Ispostavilo se da dobar dio dijaspore nije bio cijepljen, iako su dolazili uglavnom iz uređenih država poput Švicarske i Njemačke, gdje je cjepivo bilo svima dostupno. Kosovo od osoba koje su dolazile u zemlju nije tražilo nikakav dokument kojim bi garantirali da su imunizirani ili da nisu zaraženi.

I tako su krajem kolovoza brojke zaraženih eksplodirale, a pandemija poprimila razmjere tragedije.

Scene koje se danas vide u Hrvatskoj na Kosovu su se viđale krajem kolovoza i početkom rujna. Velik broj zaraženih i umrlih te uvođenje mjera poput covid potvrda mnogima su bili glavni motivi za cijepljenje. Ispred centara za cijepljenje stvorili su se kilometarski redovi i dnevno se na Kosovu cijepilo oko 20 tisuća ljudi. Kosovo već sredinom listopada imalo jednu od najvećih stopa procijepljenosti u regiji.

Uvođenje epidemioloških mjera za suzbijanje širenja virusa Kosovu je pomoglo da pobjedi val zaraze koji poharao druge zemlje u regiji.

Za razliku od drugih u regiji, Kosovo je koristilo samo cjepiva koje je odobrila Europska agencija za lijekove, dakle nije dopuštala korištenje manje učinkovitih kineskih i ruskih cjepiva.

Sada je vlada Kosova pod velikim pritiskom da uoči novogodišnjih praznika dopusti koncerte na zatvorenom, rad diskoteka, ukidanje policijskog sata i produljenje rada kafića i restorana. Ugostitelji i estrada tvrde da to treba učiniti jer brojke kažu da pandemije u Kosovu "zapravo nema".

No, novi bi se val pandemije vrlo brzo iz susjedstva mogao preliti i na Kosovo, a dolazak dijaspore za praznike bit će veliki izazov. Mediji u Njemačkoj i Švicarskoj upozorili su da je interes za cijepljenje manji među populacijom porijeklom iz Zapadnog Balkana.

Kosovo je do sada s dvije doze cijepilo oko 750 tisuća ljudi, a s jednom preko 650 tisuća.

Izazov za Kosovo sada je cijepljenje mladih jer se procjenjuje da Kosovo ima najmlađu populaciju u Europi. Preko 50 posto stanovnika mlađe je od 25 godina, a otpor prema cijepljenju sada je znatno manji nego što je bio tijekom velikog vala prije dva mjeseca kada je na Kosovo umiralo oko 30 osoba dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:48